Zupa brokułowa to dietetyczna potrawa, którą można bardzo łatwo i szybko przyrządzić. Do przygotowania zupy z brokułów potrzebna jest cebula, słodka śmietanka, ziemniak, bulion drobiowy, sól oraz pieprz. Do zupy-kremu można dodać serek topiony, grzanki lub ser cheddar, który wzbogaci smak potrawy. Wybornie smakuje zupa brokułowa z ziemniakami, zupa brokułowa z makaronem oraz zupa brokułowa z grzankami. Można ją również zapiec z żółtym serem albo ugotować z kurczakiem.
Krem z brokułów

Krem z brokułów

Zupa krem z brokułów to danie fit, które zawiera mnóstwo składników odżywczych: wapń, potas, kwas foliowy i szereg witamin. Najlepiej przyrządzić ją z warzyw gotowanych na parze, bo takie nie tracą swoich właściwości. Do zagęszczenia zupy nadają się serek topiony i śmietana. Krem z brokułów stanowi wspaniałą kompozycję smakową, jeśli wrzuci się do niego trochę wędzonego łososia, płatków migdałowych czy prażonego słonecznika. Pięknie wygląda udekorowany różyczkami brokułowymi.

Rosół wegetariański

Rosół wegetariański

Rosół wegetariański to świetna potrawa dla osób, którzy nie jedzą mięsa. Jest treściwy, o głębokim kolorze i równie intensywnym smaku. Zupa wegetariańska jest długo gotowana, pełna warzyw i licznych przypraw. Aby danie miało swój aromat, konieczna jest duża dawka sosu sojowego. Bulion warzywny musi być zrobiony ze świeżych i dojrzałych warzyw jak marchewki, opalone cebule, pietruszki i por. Konieczna jest też duża zawartość selera, który nadaje niepowtarzalnego smaku potrawy. Ze względu na dużą ilość warzyw, rosół wegetariański jest niesamowicie zdrowym zamiennikiem klasycznej zupy.

Grzanki do zupy

Grzanki do zupy

Grzanki do zupy to pyszny, chrupiący dodatek, który da się przygotować w kilkanaście minut. Można przyrumienić je w piekarniku lub podsmażyć na patelni, trzeba tylko mieć odrobię masła lub oliwy z oliwek. Grzanki do zupy najlepiej smakują posypane ziołami (oregano, majerankiem, ziołami prowansalskimi) albo natarte czosnkiem. Można wrzucić je do zupy lub podawać jako dodatek, na oddzielnym talerzu. Najważniejsze, by zjeść je zaraz po przygotowaniu, póki są kruche.

Zupy dla dzieci

Zupy dla dzieci

Zupa jest posiłkiem, którego nie może zabraknąć przy obiedzie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Dostarcza sporej dawki warzyw i świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. W sezonie letnim doskonałą odmianą są chłodniki, które oprócz warzyw, są źródłem pełnowartościowego białka. Sycącym daniem są zupy kremy, które wyśmienicie smakują z dodatkiem grzanek. Najczęściej są przyrządzane na bazie dyni bądź brokułów. Świetnie sprawdzają się również w żywieniu niemowląt. Każde dziecko ze smakiem zje tradycyjną zupę polską - pyszny rosół z makaronem czy pomidorową z ryżem.

Zupa brokułowa z serkiem topionym

Zupa brokułowa z serkiem topionym

Zupa brokułowa z serkiem topionym jest łatwa oraz szybka do zrobienia. Poza tym, to bardzo zdrowa potrawa, ponieważ zawiera dużo witaminy C. Do przygotowania zupy potrzebny jest krem z brokułów, czosnek, serek topiony, cebula, bulion warzywny, sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz ziemniaki. Można dodać również groszek ptysiowy lub grzanki, które wzbogacą smak potrawy. Zupa krem z brokułów z serkiem topionym idealnie sprawdza się jako pierwsze danie obiadowe.

Brokuł

Brokuł

Brokuły przyrządza się w postaci zup, gotuje lub piecze np. pod beszamelem lub z dodatkiem innych warzyw: cukinii, papryki oraz cebuli. Brokuły serwuje się z sosami, polane masłem lub z podsmażoną bułką tartą. Przykładem dania obiadowego jest kurczak z brokułami w sosie śmietanowym. Warzywo pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i nieco słodszych. Stanowi doskonałą bazę do sałatek z truskawkami lub z granatem.

Znaleźliśmy 225 przepisów w kategorii Zupa brokułowa