Zupy są lekkostrawne i nietuczące. Łatwo je przyrządzić, a poza tym dostarczają organizmowi  niezbędnych składników i urozmaicają nasze jadłospisy. Podstawą wszystkich zup jest bulion mięsny lub warzywny. Do gotowego wywaru dodajemy cebule, która może być gotowana, zeszklona lub smażona.

Zupa cebulowa należy do najpopularniejszych w kuchni francuskiej. Jest bardzo aromatyczna, elegancka i wyśmienita w smaku. Doskonale rozgrzewa z zimowe dni, latem natomiast doskonale pożywia. Tradycyjna, zapiekana zupa cebulowa podawana jest z chrupiącymi grzankami, a na wierzchu  pokryta jest stopionym żółtym serem.

Aromatyczną zupę cebulową warto wzbogacić o świeży tymianek, bazylię, a także wytrawne białe wino, owoce morza, mięso czy kiełbasę - dodatki te nadają zupie ostatni szlif, wzbogacając ją swoim smakiem i zapachem. Zupa cebulowa z porami, zupa cebulowa z kurczakiem i papryką, czy cebulowa z makaronem - te i wiele innych przepisów na cudowną zupę cebulową znajdziecie poniżej. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Zupa cebulowa

Znaleźliśmy 227 przepisów w kategorii Zupa cebulowa

Kremowa cebulowa

Kremowa cebulowa

Zsa Zsa Zsa Zsa
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa   cebulowa

Zupa cebulowa

kuchcik89 kuchcik89
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: