Zupa fasolowa -  smaczna, sycąca, doskonała! Ten niegdyś wojskowy smakołyk, zagościł u nas na dobre i coraz częściej zjawia się na naszych stołach. Podstawowym składnikiem zupy fasolowej jest oczywiście fasola, zawiera dużo cennego białka i z powodzeniem może zastąpić mięso, tworząc w ten sposób bardzo modne danie wegetariańskie.

Dla wielbicieli chłopskich smaków polecamy natomiast, tradycyjną zupę fasolową z boczkiem. Jest gęsta, kaloryczna, rozgrzewająca, a dzięki wędzonemu boczkowi, cudownie aromatyczna! Fasolówki najlepiej smakują na wywarze warzywnym lub mięsnym, w towarzystwie ziemniaków, włoszczyzny, przypraw i świeżych ziół -  nie mają sobie równych!

Nabieramy na nią ochoty zwłaszcza jesienią i zimą, za każdą przełkniętą porcją zupy czujemy jak szybciej płynie krew - to zasługa rozgrzewającej zupy fasolowej. Fasolówka na kolorowo czy fasolówka z ryżem sprawdzą się na obiad, a fasolka po bretońsku jest łatwa i szybka w przygotowaniu.

Wypróbuj nasze przepisy na fasolówkę światowej sławy!

Zdjęcie:  Panthermedia

Polecane przepisy do kategorii Zupa fasolowa

Znaleźliśmy 383 przepisów w kategorii Zupa fasolowa

Zagraj z fasolką

Zagraj z fasolką

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: