Klasyczna grochówka zajmuje stałe miejsce w polskiej kuchni. Ta aromatyczna i gęsta zupa słynie z tego, że jest bardzo treściwa. Już jedna porcja wystarczy, by zaspokoić nawet bardzo duży głód.

Rozgrzewająca grochówka szczególną popularnością cieszy się w okresie jesienno-zimowym. Gdy na dworze chłód, deszcz lub mróz talerz grochówki smakuje jak najwyższej klasy rarytas. Grochówka to też jedna z najczęstszych potraw serwowanych w wojsku. Prawie każdemu znany jest mit grochówki wojskowej.

O charakterze grochówki, jak sama nazwa wskazuje, decyduje groch. To on sprawia, że jej smak jest wyjątkowy i nie do podrobienia.

Tradycyjna zupa grochowa gotowana jest na wędzonce. Bardzo często dodajemy do niej również ziemniaki, włoszczyznę i majeranek. Innym pomysłem na tę zupę jest grochówka z kiełbasą, grochówka na żeberkach i grochówka na boczku. Jak widać jest to zupa, która daje wiele możliwości.

Chociaż istnieje szeroki wachlarz przepisów na grochówkę, każda gospodyni ma swoją wypróbowaną recepturę na tę zupę. Jeśli poszukujemy pomysłu na dobrą i treściwą zupę - prawdziwa grochówka będzie strzałem w dziesiątkę. Nie da się ukryć, że jest to zupa, która doda nam wiele pokładów pozytywnej energii!

Zachęcamy do korzystania z inspirujących przepisów na zupę grochową. Wiele klasycznych, jak i nowoczesnych pomysłów znajdziecie poniżej!

Zdjęcie: Fotolia

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana to pożywny obiad na chłodniejsze dni. Zupę warto podać z chlebem lub bagietką. Dobrym pomysłem jest też dodanie groszku ptysiowego i smażonych grzanek. Dobrym pomysłem jest przygotowanie zupy z pieczonych ziemniaków, a fanom ostrych przypraw spodoba się pikantna zupa krem z ziemniaków. Świetnym rozwiązaniem jest pożywna zupa ziemniaczana z kiełbasą. Ze względu na warzywa, zupa dostarcza niemal wszystkich witamin do organizmu, dzięki czemu jest zdrowym obiadem dla całej rodziny.

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa, nazywana chrzanówką, może być podana zamiast tradycyjnego żuru wielkanocnego. Nieodłącznym elementem zupy z chrzanem jest biała kiełbasa i jajka na twardo. Chrzanówka ma ostry i lekko kwaśny smak. Mocny aromat zupy dobrze wkomponuje się w świąteczne menu. Do zupy można wykorzystać gotowy chrzan ze słoika lub świeży korzeń, starty na tarze o małych oczkach.

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa jest bardzo sycąca i łatwa do przygotowania. Do ugotowania pieczarkowej potrzebne są warzywa (pieczarki, cebula, seler, pietruszka, marchew), zioła (liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz), śmietana oraz masło. Zupa krem z pieczarek przygotowywana jest na wywarze mięsnym. Można dodać również serek topiony, który sprawi, że potrawa będzie miała konsystencję kremu. Wybornie smakuje zupa pieczarkowa z makaronem oraz zupa pieczarkowa z ziemniakami.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa w kuchni polskiej podawana jest najczęściej z kluskami lub makaronem. Przygotowuje się ją na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem gęstej śmietany. Zazwyczaj do zup grzybowych stosuje się pieczarki, borowiki, kurki i maślaki. Z grzybową dobrze komponują się takie przyprawy, jak oregano, pietruszka, ziele angielskie i bazylia. Aby zupa była bardziej dietetyczna, można pominąć śmietanę lub zmniejszyć jej ilość do jednej łyżki.

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa jest szybka w przygotowaniu. Wystarczy ugotować brokuły w bulionie z dodatkiem innych warzyw, np. ziemniaków lub kalafiora. Następnie całość można zmiksować na gładki krem lub podać w tradycyjnej formie. Zupę z brokułów można zabielić przy pomocy śmietany, mleka kokosowego lub serka topionego. Świetnie smakuje podana z aromatycznymi grzankami ziołowymi lub groszkiem ptysiowym.

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to jedna ze sztandarowych polskich zup obecnych zarówno na co dzień jak i od święta. Podawana na różne sposoby od lekkiej na wywarze warzywnym po gęstą krem z grzankami czosnkowymi. Możemy ją przygotować z ogórków kiszonych własnej produkcji oraz świeżych, w zależności od sezonu. Jeżeli zależy nam na treściwej i sycącej wersji, warto pokusić się o dodatek ryżu lub ziemniaków z kawałkami mięsa z kurczaka, które pozostanie nam z rosołu.

Polecane przepisy do kategorii Grochówka

Znaleźliśmy 308 przepisów w kategorii Grochówka

Letnia grochowa

Letnia grochowa

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: