W zupie gulaszowej znajdziemy mięso, warzywa, a czasem kasze lub kluski. Wszystko to gotowane jest w wodzie z przyprawami. Czasem, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak dodaje się przecier pomidorowy. W wersji na ostro, do gulaszu wkłada się papryczki chilli, a w egzotycznej spotkać można pomyśleć o soku z limonki i kolendrze.

Zupa gulaszowa, tak samo jak gulasz, pochodzi z Węgier. Na Węgrzech zwana jest pod nazwą gulyásleves lub krócej gulyás. To właśnie węgierscy pasterze bydła (od których pochodzi nazwa zupy) gotowali ją na świeżym powietrzu w kociołku podczas wypasu bydła. Klasycznie, zupa gulaszowa przyrządzana jest z mięsa wołowego, papryki, smalcu i cebuli. Dzięki zawartym w sobie składnikom, stanowiła treściwe i rozgrzewające danie, idealne dla pasterzy.

Zupa ta, daje niezwykłe możliwości stworzenia wyjątkowego smaku. Dodanie do niej innego rodzaju mięsa np. cielęciny czy kurczaka, pomoże "odchudzić" to danie. Wskazane jest też eksperymentowanie z warzywami. Oprócz obowiązkowej cebuli i papryki można dodać bakłażan, cukinię albo pomidory. Także rodzaj używanych przypraw może się zmienić. Aromatyczne ziele angielskie, kolorowy pieprz i nadające aromatu liście laurowe, to tylko niektóre z możliwych przypraw. Eksperymentujcie i stwórzcie swoją ulubioną zupę gulaszową!

Zupa gulaszowa Kategorie

Znaleźliśmy 151 przepisów w kategorii Zupa gulaszowa

Chili con carne

Chili con carne

karolinaOla karolinaOla
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: