W zupie gulaszowej znajdziemy mięso, warzywa, a czasem kasze lub kluski. Wszystko to gotowane jest w wodzie z przyprawami. Czasem, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak dodaje się przecier pomidorowy. W wersji na ostro, do gulaszu wkłada się papryczki chilli, a w egzotycznej spotkać można pomyśleć o soku z limonki i kolendrze.

Zupa gulaszowa, tak samo jak gulasz, pochodzi z Węgier. Na Węgrzech zwana jest pod nazwą gulyásleves lub krócej gulyás. To właśnie węgierscy pasterze bydła (od których pochodzi nazwa zupy) gotowali ją na świeżym powietrzu w kociołku podczas wypasu bydła. Klasycznie, zupa gulaszowa przyrządzana jest z mięsa wołowego, papryki, smalcu i cebuli. Dzięki zawartym w sobie składnikom, stanowiła treściwe i rozgrzewające danie, idealne dla pasterzy.

Zupa ta, daje niezwykłe możliwości stworzenia wyjątkowego smaku. Dodanie do niej innego rodzaju mięsa np. cielęciny czy kurczaka, pomoże "odchudzić" to danie. Wskazane jest też eksperymentowanie z warzywami. Oprócz obowiązkowej cebuli i papryki można dodać bakłażan, cukinię albo pomidory. Także rodzaj używanych przypraw może się zmienić. Aromatyczne ziele angielskie, kolorowy pieprz i nadające aromatu liście laurowe, to tylko niektóre z możliwych przypraw. Eksperymentujcie i stwórzcie swoją ulubioną zupę gulaszową!

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy gotujemy z papryką, cebulą, pieczarkami lub innymi grzybami. Zawsze zaczynamy od zrumienienia w garnku pokrojonego w dużą kostkę mięsa dodajemy do niego pokrojone podobnie pozostałe składniki, dopiero wtedy zalewamy całość wodą i długo dusimy na małym ogniu, by zgęstniał i „rozpływał się w ustach”. Możemy do jego przygotowania użyć szybkowaru, wtedy potrwa to znacznie krócej. Taki gulasz wołowy świetnie smakuje z kaszą, zajadać się nim będą nawet dzieci. Będzie odpowiednim pomysłem na jesienny, bądź zimowy obiad.

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana to pożywny obiad na chłodniejsze dni. Zupę warto podać z chlebem lub bagietką. Dobrym pomysłem jest też dodanie groszku ptysiowego i smażonych grzanek. Dobrym pomysłem jest przygotowanie zupy z pieczonych ziemniaków, a fanom ostrych przypraw spodoba się pikantna zupa krem z ziemniaków. Świetnym rozwiązaniem jest pożywna zupa ziemniaczana z kiełbasą. Ze względu na warzywa, zupa dostarcza niemal wszystkich witamin do organizmu, dzięki czemu jest zdrowym obiadem dla całej rodziny.

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa, nazywana chrzanówką, może być podana zamiast tradycyjnego żuru wielkanocnego. Nieodłącznym elementem zupy z chrzanem jest biała kiełbasa i jajka na twardo. Chrzanówka ma ostry i lekko kwaśny smak. Mocny aromat zupy dobrze wkomponuje się w świąteczne menu. Do zupy można wykorzystać gotowy chrzan ze słoika lub świeży korzeń, starty na tarze o małych oczkach.

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa jest bardzo sycąca i łatwa do przygotowania. Do ugotowania pieczarkowej potrzebne są warzywa (pieczarki, cebula, seler, pietruszka, marchew), zioła (liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz), śmietana oraz masło. Zupa krem z pieczarek przygotowywana jest na wywarze mięsnym. Można dodać również serek topiony, który sprawi, że potrawa będzie miała konsystencję kremu. Wybornie smakuje zupa pieczarkowa z makaronem oraz zupa pieczarkowa z ziemniakami.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa w kuchni polskiej podawana jest najczęściej z kluskami lub makaronem. Przygotowuje się ją na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem gęstej śmietany. Zazwyczaj do zup grzybowych stosuje się pieczarki, borowiki, kurki i maślaki. Z grzybową dobrze komponują się takie przyprawy, jak oregano, pietruszka, ziele angielskie i bazylia. Aby zupa była bardziej dietetyczna, można pominąć śmietanę lub zmniejszyć jej ilość do jednej łyżki.

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa jest szybka w przygotowaniu. Wystarczy ugotować brokuły w bulionie z dodatkiem innych warzyw, np. ziemniaków lub kalafiora. Następnie całość można zmiksować na gładki krem lub podać w tradycyjnej formie. Zupę z brokułów można zabielić przy pomocy śmietany, mleka kokosowego lub serka topionego. Świetnie smakuje podana z aromatycznymi grzankami ziołowymi lub groszkiem ptysiowym.

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to jedna ze sztandarowych polskich zup obecnych zarówno na co dzień jak i od święta. Podawana na różne sposoby od lekkiej na wywarze warzywnym po gęstą krem z grzankami czosnkowymi. Możemy ją przygotować z ogórków kiszonych własnej produkcji oraz świeżych, w zależności od sezonu. Jeżeli zależy nam na treściwej i sycącej wersji, warto pokusić się o dodatek ryżu lub ziemniaków z kawałkami mięsa z kurczaka, które pozostanie nam z rosołu.

Zupa gulaszowa po węgiersku

Zupa gulaszowa po węgiersku

Węgierska zupa gulaszowa to tradycyjne, bardzo popularne danie w tym kraju. By ją przyrządzić wystarczy smalec, papryka, cebula i mięso przeważnie wołowe. Wydaje się, że to niewiele, a jednak wystarczy by smakowała znakomicie. Była ona przyrządzana w kociołkach na wolnym powietrzu i stąd pochodzi jej druga nazwa-bogracz, co po węgiersku znaczy właśnie kociołek. Jest ona bardzo sycąca i rozgrzewająca, dlatego chętnie przyrządzamy ją w zimne dni.

Bogracz

Bogracz

Zupa bogracz wywodzi się od węgierskich pasterzy, którzy przyrządzali ją w kociołku, na wolnym powietrzu. Z racji swojego zawodu musieli długo radzić sobie sami, także z kuchennymi wyzwaniami. Bywał to bogracz wieprzowy lub wołowy w zależności od możliwości, dodatkowo mógł być z kluskami albo pieczarkami. Do dziś jest bardzo znaną węgierską potrawą, gotowaną w również w wielu innych krajach.

Znaleźliśmy 152 przepisów w kategorii Zupa gulaszowa

Chili con carne

Chili con carne

karolinaOla karolinaOla
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: