Kremy są lekkostrawne, delikatne i pyszne. Łatwo je przygotować, a dodatkowo dostarczają organizmowi wszelkich potrzebnych składników oraz urozmaicają nudne, codzienne menu! Kochają je dzieci, dorośli i wszyscy miłośnicy zdrowego odżywiania.

Kremowe zupy to świetna propozycja na obiad, kolacje i przekąskę. W upalny dzień, orzeźwi w postaci chłodnika, a w czasie zimy, serwowane na gorąco - rozgrzeją nawet największych zmarzluchów. Bazą kremowych zup są oczywiście warzywa, można użyć do nich wszelakich gatunków.

Wszystkie warzywa nadają się do tego przysmaku, najczęściej używane to: kalafior, brokuł, ziemniaki, szparagi, seler, zielony groszek i dynia. Dodatkami idealnie komponującymi się z aksamitnymi kremami są: grzanki, groszek ptysiowy, makaron, śmietana i oczywiście aromatyczne, świeże zioła.Przygotujcie łagodną zupę kremową lub eksperymentujcie z przyprawami, tworząc ostrą, orientalną wersję tego przysmaku!

Zimą warto skusić się na zupę z soczewicy, która jest bardzo rozgrzewająca i sycąca. Latem postawcie na zupę krem z buraków, kukurydzy lub pieczarek. Do zup krem idealnie pasują chrupiące dodatki takie jak grzanki, groszek ptysiowy.

Zdjęcie: Fotolia
Zupa brokułowa krem

Zupa brokułowa krem

Brokuły to zdrowe i smaczne warzywa, bogate w mnóstwo witaminy C, A, B i beta-karotenu. Kupując brokuły warto wybrać, te sztuki, które mają intensywny zielony kolor i są pozbawione przebarwień. Przygotowanie zupy krem brokułowej jest proste i szybkie. Parę składników, blender w ruch i zupa gotowa! Z dodatkiem prażonych migdałów, słonecznika, czosnkowych prażonych grzanek zupa brokułowa krem smakuje wyśmienicie!

Krem z dyni

Krem z dyni

Dynia o słodkim pomarańczowym miąższu z pestkami to warzywo pełne witamin! Jest idealna do gotowania, smażenia, pieczenia i marynowania. Jesienią, kiedy trwa sezon na dynię warto zrobić krem z dyni ! Z dodatkiem imbiru i curry zupa dyniowa rozgrzej nas w chłodne dni, z mleczkiem kokosowym zyska delikatny smak, z pomarańczą słodyczy. Zupa dyniowa to danie, które jest kremowe, sycące, aromatyczne i pyszne!

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Soczyste, jędrne i mocno czerwone pomidory to warzywa pełne smaku i aromatu. Bez nich nie wyobrażamy sobie tradycyjnej zupy pomidorowej, która jest klasycznych daniem kuchni polskiej. To zupa, która wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Pomidorową można podawać na ciepło, ale także na zimno w postaci gazpacho – chłodnika prosto z Hiszpanii. W postaci kremu pomidorowa również smakuje pysznie. Niezastąpionym dodatkiem do zupy pomidorowej jest makaron lub ryż.

Krem ze szparagów

Krem ze szparagów

Krem ze szparagów to dietetyczna zupa. Świeże szparagi można kupić wiosną, od kwietnia do czerwca. Zupę doprawia się kurkumą, czosnkiem, gałką muszkatołową, tymiankiem i startym imbirem. Krem robi się ze szparagów białych lub zielonych. Wywar na zupę przygotowuje się z łupin i odciętych końcówek warzyw. Po odcedzeniu płynu dodaje się do niego łodygi szparagów. Zupę gotuje się do momentu, aż warzywa będą miękkie. Całość blenduje się na gładki krem i doprawia solą oraz pieprzem. Krem ze szparagów z mlekiem kokosowym można podać z kwaśną śmietaną i szczypiorem.

Zupa krem z groszku

Zupa krem z groszku

Zupa krem z zielonego groszku smakuje wyśmienicie w sezonie wiosennym i letnim. Warto ją podać z lekko podpieczonym pieczywem posmarowanym hummusem lub pastą warzywną. Dobrym pomysłem jest też dodanie groszku ptysiowego i ziołowych grzanek. Danie warto przyprawić cząbrem, miętą i sezamem. Zielony groszek ma słodki, delikatny smak, dlatego zupa krem spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Warzywo jest też bogate w białko, węglowodany i witaminy, dzięki czemu stanowi zdrowy i pożywny posiłek.

Zupa krem z pora

Zupa krem z pora

Zupa krem z pora smakuje najlepiej w sezonie letnim. Do przygotowania potrawy wystarczy kilka warzyw: por, cebula, ziemniaki i podstawowe przyprawy. Przed dodaniem pora, należy go podsmażyć, dzięki czemu warzywo zyska łagodniejszy smak. Podanie ziemniaków sprawi, że potrawa stanie się bardziej pożywna. Danie podaje się z przypieczonym chlebem lub bagietką. Zupę warto urozmaicić też serkiem topionym i szczyptą gałki muszkatołowej.

Znaleźliśmy 1829 przepisów w kategorii Zupa krem

Zupa czosnkowa II

Zupa czosnkowa II

pysiek pysiek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zielona zupa krem

Zielona zupa krem

Reniz Reniz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: