Zupa ogórkowa to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Gotuje się ją na wywarze mięsnym lub warzywnym z dodatkiem startych ogórków kiszonych, lub przecieru ogórkowego. Ponadto do ogórkowej dodaje się m.in. ziemniaki, marchewkę, seler, por, natkę pietruszki, koperek, sól i pieprz. Zupę można podawać samodzielnie bądź z dodatkiem grzanek lub chrupkiego pieczywa.

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków z serkiem topionym

Zupa ogórkowa z świeżych ogórków jest niesamowicie delikatna w smaku. Świetnie pasują do niej grzanki z pieczywa przygotowane samodzielnie w piekarniku lub na patelni. Przepis na świeżą ogórkową jest podobny do tego z kiszonych ogórków. Najpierw obiera się ziemniaki, kroi w kostkę warzywa i gotuje je w osolonej wodzie. Następnie ogórki ściera się na tarce, a powstały miąższ poddusza się chwile na maśle z cebulą. Do bulionu dodaje się na koniec wszystkie składniki i gotuje przez parę minut. Do zabielania zupy można użyć serka topionego zmiksowanego na gładką masę z pieprzem.

Zupa ogórkowa z przecieru

Zupa ogórkowa z przecieru jest o wiele szybsza w przygotowaniu niż ta tradycyjna. Używając gotowego lub wcześniej przygotowanego miąższu nie trzeba przejmować się tarciem ogórków i ich doprawianiem. Domowy przecier jest bardzo prosty do zrobienia. Oprócz ogórków gruntowych wystarczy odrobina soli, kilka ząbków czosnku i szczypta kopru. Całość ściera się na tarce a następnie przekłada słoiczków i odstawia w ciemne miejsce.

Zupa ogórkowa z ogórków kiszonych

Ogórkowa z ogórków kiszonych to najbardziej klasyczna wersja zupy. Przygotowuje się ją z dodatkiem m.in. pora, selera, ziemniaków, marchewki, cebuli, pietruszki i czosnku. Dodatkowo do smaku zupę doprawia się liśćmi laurowymi, zielem angielskim, majerankiem, koperkiem, pieprzem i solą. Ogórkową po zagotowaniu zabiela się śmietaną kremówką.

Zupa ogórkowa krem z groszkiem ptysiowym

Zupa ogórkowa krem odznacza się gęstą konsystencją, wyrazistym smakiem i niesamowita delikatnością. Bardzo popularna jest w krajach zachodniej Europy. Zupę przygotowuje się jak klasyczną ogórkową z tą różnicą, że po ugotowaniu miksuje się ją np. w blenderze. Świetnie smakuje z posypana po wierzchu groszkiem ptysiowym.

Zupa ogórkowa z makaronem

Zupę ogórkową z makaronem przygotowuje się z ograniczonej liczby składników. Do jej zrobienia wystarczy odrobina mięsa (na wywar), kilka ogórków, ziemniaków i marchwi. Po około 10 minutach gotowania zupy należy dodać parę łyżek makaronu np. kuleczek. Na koniec ogórkową można doprawić do smaku ulubionymi przyprawami

Zdjęcie: Fotolia
Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy jest jednym z popularniejszych i najczęściej jedzonych zup-chłodników. W kuchni bułgarskiej chłodnik z ogórków znany jest pod nazwą tarator. Przygotowuje się go z jogurtu naturalnego, zsiadłego mleka i tartego ogórka. W składzie taratora znajduje się również oliwa, wyciśnięty czosnek i koperek. Przygotowanie chłodnika z ogórków i rzodkiewki jest bardzo proste. Wykorzystuje się do tego schłodzony kefir, jogurt oraz śmietanę 12%. Ogórka się obiera, a następnie wszystkie warzywa się kroi. Smacznym dodatkiem są rodzynki lub suszona żurawina, które należy posiekać podobnie jak miętę i estragon. Wszystkie składniki się ze sobą łączy i gotowe. Ogórkowy chłodnik można wzbogacić o uprażone na patelni orzechy włoskie.

Znaleźliśmy 386 przepisów w kategorii Zupa ogórkowa

Zupa dwa ogórki

Zupa dwa ogórki

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: