Zupa pomidorowa to niezaprzeczalnie klasyk kuchni polskiej. Pomidory - ich główny składnik to bogactwo potasu, magnezu, a także witaminy C, PP i K.  Zupę można przyrządzić na bazie koncentratu pomidorowego, ale niema to jak domowa zupa przygotowana na dorodnych, soczystych czerwonych pomidorach!

Zupę pomidorową można podać na ciepło, ale również na zimno w postaci chłodnika, np. uwielbianego w Hiszpanii gazpacho. Podstawą, tradycyjnej pomidorowej jest bulion warzywny lub mięsny, jest pachnący i dzięki niemu zupa zyskuje głębszy smak.

Zupa pomidorowa często zabielana jest śmietaną lub mieszanką śmietany z mąką. Zupa pomidorowa może mieć postać kremu. Domową pomidorową podajemy z makaronem, ryżem, lanymi kluseczkami, grzankami lub groszkiem ptysiowym. Świeże zioła i przyprawy dodają jej słodko - kwaśnego smaku i orientalnego zapachu.

Inspirujcie się kulinarnie przepisami na najlepsze zupy pomidorowe. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 962 przepisów w kategorii Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

motorek70 motorek70

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: