Zupa pomidorowa to niezaprzeczalnie klasyk kuchni polskiej. Pomidory - ich główny składnik to bogactwo potasu, magnezu, a także witaminy C, PP i K.  Zupę można przyrządzić na bazie koncentratu pomidorowego, ale niema to jak domowa zupa przygotowana na dorodnych, soczystych czerwonych pomidorach!

Zupę pomidorową można podać na ciepło, ale również na zimno w postaci chłodnika, np. uwielbianego w Hiszpanii gazpacho. Podstawą, tradycyjnej pomidorowej jest bulion warzywny lub mięsny, jest pachnący i dzięki niemu zupa zyskuje głębszy smak.

Zupa pomidorowa często zabielana jest śmietaną lub mieszanką śmietany z mąką. Zupa pomidorowa może mieć postać kremu. Domową pomidorową podajemy z makaronem, ryżem, lanymi kluseczkami, grzankami lub groszkiem ptysiowym. Świeże zioła i przyprawy dodają jej słodko - kwaśnego smaku i orientalnego zapachu.

Inspirujcie się kulinarnie przepisami na najlepsze zupy pomidorowe. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia
Zupa z bobu

Zupa z bobu

Bób jest również wyśmienitym dodatkiem do zup. Pełnowartościowym posiłkiem, który zadowoli kubki smakowe całej rodziny jest zupa jarzynowa z młodych warzyw (włoszczyzna, bób, młode ziemniaki, fasolka) z mielonym mięsem z indyka. Inną propozycją dania z bobu będzie zupa krem z bobu w połączeniu z porami i ziemniakami. Świetnie smakuje z dodatkiem czosnkowych grzanek.

Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa ogórkowa z ryżem ma bardzo kremową konsystencję. Przygotowuje się ją na bazie startych na tarce warzyw, ogórków kiszonych i ryżu typu basmati. Do zupy można dodać również suszony lubczyk, liść laurowy, pieprz oraz sól. Przyrządzając ogórkową, najpierw należy zagotować ziemniaki, potem wsypać ryżu i na koniec wrzucić resztę warzyw (ogórków, pietruszki, marchewki). Zupę do smaku można zabielić śmietaną kremówką i posypać koperkiem.

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska jest aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca. Przygotowuje się ją z czerwonej fasoli, mięsa, papryki (słodkiej i chilli), pomidorów, cebuli, czosnku, świeżych ziół oraz ostrych przypraw. Danie można podawać na obiad, lub kolację. Zupa meksykańska bez mięsa stanowi smaczną potrawę jarską. Doskonale sprawdzi się na przyjęcia, na których są wegetarianie. Zupa fasolowa z boczkiem to propozycja dla amatorów wyrazistych smaków. Jej przygotowanie zajmuje około pół godziny.

Solianka

Solianka

Solianka lub solanka to słono-kwaśna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Przygotowuje się ją na bazie grzybowego, rybnego lub mięsnego (np. wołowo-wieprzowego) wywaru. Kluczowym dodatkiem do solianki są: pieprz, natka pietruszki i koper. Składnikami potrawy są również: kiełbasa, śmietana i wędzony boczek. Bardzo ważne, kwaśne akcenty w soliance, to: kiszone ogórki i woda spod nich lub sok z cytryny lub oliwki lub kwas chlebowy lub kapary. Można też użyć wszystkich jednocześnie.

Zupa brokułowa z serkiem topionym

Zupa brokułowa z serkiem topionym

Zupa brokułowa z serkiem topionym jest łatwa oraz szybka do zrobienia. Poza tym, to bardzo zdrowa potrawa, ponieważ zawiera dużo witaminy C. Do przygotowania zupy potrzebny jest krem z brokułów, czosnek, serek topiony, cebula, bulion warzywny, sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz ziemniaki. Można dodać również groszek ptysiowy lub grzanki, które wzbogacą smak potrawy. Zupa krem z brokułów z serkiem topionym idealnie sprawdza się jako pierwsze danie obiadowe.

Zupa z kabaczka

Zupa z kabaczka

Wielbiciele zup kremów, na przykład z cukinii lub z dyni z pewnością zasmakują w zupie z kabaczka. Wspaniałym pomysłem na lekki obiad jest zupa krem z kabaczka i chrzanu, przygotowana bez dodatku mąki. Składnikiem, który nada potrawie smaku jest ser feta. Danie można podawać z prażonym sezamem i pełnoziarnistym pieczywem. Zupy kremy świetnie sprawdzają się jako obiadki dla dzieci. Są bardzo sycące, a jednocześnie subtelne w smaku.

Znaleźliśmy 969 przepisów w kategorii Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

motorek70 motorek70

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: