Zupa rybna to doskonały pomysł na pożywny i zdrowy posiłek. Jednak by efekt końcowy był satysfakcjonujący, należy wiedzieć jak ją przygotować. Przed przystąpieniem do gotowania warto dowiedzieć się, jakie dodatki idealnie będą komponowały się z wybranymi przez nas gatunkami ryb.

Nie ma żadnych ograniczeń w kwestii wyboru gatunku ryb - z powodzeniem można mieszać mięso ryb morskich i śródlądowych. Bardzo często stosuje się również owoce morza o charakterystycznym smaku, takie jak małże lub krewetki. Jeśli nie na gatunek, na co więc należy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze ryb do zupy? Na ich świeżość!

Podstawą zupy rybnej jest wywar, zazwyczaj gotowany na „odpadkach” - głowach i kręgosłupach. Dzięki ościom staje się on wyjątkowo aromatyczny! To właśnie dzięki nim zupa rybna posiada intensywny i jedyny w swoim rodzaju zapach.

Można przygotować zupę w wersji mniej czasochłonnej - wykorzystując wywar jarzynowy, do którego na końcu dodaje się rybie mięso. Warto mieć jednak na uwadze, że przygotowana w ten sposób zupa będzie mniej esencjonalna.

Zupa rybna występuje w wielu kuchniach świata - hiszpańskiej i katalońskiej, rosyjskiej, japońskiej, węgierskiej czy tajskiej. W Polsce zupa rybna to jedno z dań podawanych podczas tradycyjnej kolacji wigilijnej.

Jeśli dotychczas nie odważyliście się ugotować zupy rybnej ze względu na obawy, czy poradzicie sobie należycie z tym zadaniem - czas się przełamać! Wśród naszych przepisów z pewnością znajdziecie odpowiedni do Waszych preferencji smakowych, a zupa rybna zacznie gościć na Waszych stołach zdecydowanie częściej! Zapraszamy!

Zupa z bobu

Zupa z bobu

Bób jest również wyśmienitym dodatkiem do zup. Pełnowartościowym posiłkiem, który zadowoli kubki smakowe całej rodziny jest zupa jarzynowa z młodych warzyw (włoszczyzna, bób, młode ziemniaki, fasolka) z mielonym mięsem z indyka. Inną propozycją dania z bobu będzie zupa krem z bobu w połączeniu z porami i ziemniakami. Świetnie smakuje z dodatkiem czosnkowych grzanek.

Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa ogórkowa z ryżem ma bardzo kremową konsystencję. Przygotowuje się ją na bazie startych na tarce warzyw, ogórków kiszonych i ryżu typu basmati. Do zupy można dodać również suszony lubczyk, liść laurowy, pieprz oraz sól. Przyrządzając ogórkową, najpierw należy zagotować ziemniaki, potem wsypać ryżu i na koniec wrzucić resztę warzyw (ogórków, pietruszki, marchewki). Zupę do smaku można zabielić śmietaną kremówką i posypać koperkiem.

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska jest aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca. Przygotowuje się ją z czerwonej fasoli, mięsa, papryki (słodkiej i chilli), pomidorów, cebuli, czosnku, świeżych ziół oraz ostrych przypraw. Danie można podawać na obiad, lub kolację. Zupa meksykańska bez mięsa stanowi smaczną potrawę jarską. Doskonale sprawdzi się na przyjęcia, na których są wegetarianie. Zupa fasolowa z boczkiem to propozycja dla amatorów wyrazistych smaków. Jej przygotowanie zajmuje około pół godziny.

Zupa rybna z karpia

Zupa rybna z karpia

Zupa z karpia to doskonałe danie, które sprawdzi się nie tylko na Wigilię. Przygotowywana jest z filetów i rybich głów, dzięki czemu wywar jest bardzo esencjonalny i wyrazisty w smaku. Bulion rybny można również przygotować w stylu azjatyckim, dodając aromatycznych przypraw, np. chili, imbir czy trawę cytrynową. W obu wersjach – polskiej i orientalnej – nie może w zupie z karpia zabraknąć warzyw, które nadadzą wyjątkowego smaku potrawie.

Solianka

Solianka

Solianka lub solanka to słono-kwaśna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Przygotowuje się ją na bazie grzybowego, rybnego lub mięsnego (np. wołowo-wieprzowego) wywaru. Kluczowym dodatkiem do solianki są: pieprz, natka pietruszki i koper. Składnikami potrawy są również: kiełbasa, śmietana i wędzony boczek. Bardzo ważne, kwaśne akcenty w soliance, to: kiszone ogórki i woda spod nich lub sok z cytryny lub oliwki lub kwas chlebowy lub kapary. Można też użyć wszystkich jednocześnie.

Zupa brokułowa z serkiem topionym

Zupa brokułowa z serkiem topionym

Zupa brokułowa z serkiem topionym jest łatwa oraz szybka do zrobienia. Poza tym, to bardzo zdrowa potrawa, ponieważ zawiera dużo witaminy C. Do przygotowania zupy potrzebny jest krem z brokułów, czosnek, serek topiony, cebula, bulion warzywny, sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz ziemniaki. Można dodać również groszek ptysiowy lub grzanki, które wzbogacą smak potrawy. Zupa krem z brokułów z serkiem topionym idealnie sprawdza się jako pierwsze danie obiadowe.

Zupa z kabaczka

Zupa z kabaczka

Wielbiciele zup kremów, na przykład z cukinii lub z dyni z pewnością zasmakują w zupie z kabaczka. Wspaniałym pomysłem na lekki obiad jest zupa krem z kabaczka i chrzanu, przygotowana bez dodatku mąki. Składnikiem, który nada potrawie smaku jest ser feta. Danie można podawać z prażonym sezamem i pełnoziarnistym pieczywem. Zupy kremy świetnie sprawdzają się jako obiadki dla dzieci. Są bardzo sycące, a jednocześnie subtelne w smaku.

Zupa rybna z filetów

Zupa rybna z filetów

Zupę rybną najłatwiej jest ugotować na bazie filetów. Wówczas zmniejsza się ryzyko przedostania się ości do wywaru. W ten sposób można przygotować zupę z dorsza, łososia, pstrąga czy nawet karpia. Aby danie było bardziej esencjonalne i wyrazistsze w smaku, warto dodać także inne owoce morza oraz włoszczyznę. Można także pomieszać kilka gatunków ryb, tworząc unikalną kompozycję smaku. Całość warto doprawić świeżą pietruszką oraz solą i pieprzem.

Znaleźliśmy 219 przepisów w kategorii Zupa rybna

Pyszna zupa rybna

Pyszna zupa rybna

paulina57 paulina57

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pikantna zupa rybna

Pikantna zupa rybna

dża dża
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Zupa z owocami morza

Zupa z owocami morza

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa z mintajem

Zupa z mintajem

dorota20w dorota20w

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jesienna zupa rybna

Jesienna zupa rybna

jaNina jaNina
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: