Zupy, stanowiące danie obiadowe, powinny być smaczne i odżywcze. Zależy to od sposobu ich przyrządzenia i użytych produktów. Smaku i aromatu zupie, nadaje składnik główny. W zupie kapuścianej  jest  to oczywiście kapusta. Może być ona zarówno biała, fioletowa lub kiszona.

Kapusta jest produktem niezwykle zdrowym i smacznym, zawiera witaminę A, z grupy B, C, i E. Lekka zupa kapuściana jest także elementem bardzo popularnej i skutecznej diety kapuścianej. Zupę przyrządzamy przeważnie na wywarze warzywnym lub mięsnym z dużą ilością włoszczyzny i świeżych ziół takich jak natka pietruszki czy koperek.

Kapuśniak będzie bardziej syty po dodaniu ziemniaków, papryki czy kiełbasy lub wędzonego boczku. Nasz kapuśniaczek lubi także towarzystwo śmietany i przecieru pomidorowego, grzybów czy pieczywa.  Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem to propozycja dla smakoszy różnorodnych smaków, a tradycyjna kwaśnica doda nam energii, wigoru i uzupełni braki witamin.


Inspirujcie się poniższymi przepisami na najlepsze zupy kapuściane!

Zdjęcie: iziona

 

Znaleźliśmy 641 przepisów w kategorii Zupa z kapusty

Zupa kapuściana

Zupa kapuściana

Konczi Konczi
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyszna zarzucajka

Pyszna zarzucajka

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kapuśniak z kaszą

Kapuśniak z kaszą

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: