Żurek (żur) to staropolskie danie, serwowane w towarzystwie jajka gotowanego na twardo, ziemniaków lub z odrobiną chrzanu.

Nazwa żur wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa „sauer” (niegdyś "sur"), oznaczającego „kwaśny”, "ukiszony" lub "zakwaszony". Smakołyk ten stanowi tradycyjną Wielkanocną potrawę w naszym kraju.

W zależności od regionu Polski receptura na żurek może się różnić. Tradycyjnie
przyrządza się go na naturalnym zakwasie, który składa się z mąki żytniej bądź razowej, z dodatkiem aromatycznego czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego i kminku oraz kiełbasy wędzonej lub białej.

Na podkarpaciu żur
zwany rzeszowskim podaje się również z pokruszonym twarogiem lub drobną fasolą, na Śląsku z tłuczonymi kartoflami.

Do żuru można dodać również kawałek mięsa wieprzowego, wędzony boczek, a także garść suszonych prawdziwków, borowików – to właśnie sukces udanego dania. Według tradycji gotowy żurek podaje się w niewielkim, wydrążonym chlebie - takie podane danie będzie idealne na świąteczny stół.

 

Polecane przepisy do kategorii Żury

Znaleźliśmy 406 przepisów w kategorii Żury

Żurek zalewajka

Żurek zalewajka

Madija Madija

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żurkowa kartoflanka

Żurkowa kartoflanka

Henia Henia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrzanowy żurek

Chrzanowy żurek

Konczi Konczi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: