Żurek to staropolskie danie, serwowane w towarzystwie jajka  gotowanego na twardo. Wpływ kuchni państw ościennych wpłynął na to, że podaje się go również z ziemniakami lub z odrobiną chrzanu.

Smakołyk ten stanowi  tradycyjną Wielkanocną potrawę. Przyrządza się go na naturalnym zakwasie, który składa się z mąki żytniej bądź razowej, z dodatkiem aromatycznego czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego i kminku.

Żurek wielkanocny to przysmak, którego smak zapamiętać mamy przez cały rok.  Warto zatem urozmaicić go zestawem najlepszych dostępnych nam produktów! Wiejska biała kiełbasa, kawałek mięsa wieprzowego, wędzony boczek, a także garść esencjonalnych, suszonych prawdziwków – to właśnie sukces udanego dania. Według tradycji gotowy żurek podaję się w niewielkim, wydrążonym chlebie. Warto w tej jedyny dzień zadbać by tradycji stało się zadość!

Pod spodem zgromadziliśmy wiele ciekawych i sprawdzonych przepisów na smaczne wielkanocne przysmaki. Zachęcamy do ich wypróbowania! Więcej ↓

Znaleźliśmy 367 przepisów

Żur na wędzonce

Żur na wędzonce

2milutka 2milutka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żurek w chlebie

Żurek w chlebie

domagi domagi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zalewajka na bogato

Zalewajka na bogato

edytaha edytaha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żurek z jajkiem

Żurek z jajkiem

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Żurek w chlebku

Żurek w chlebku

paulina57 paulina57

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: