Żurek to staropolskie danie, serwowane w towarzystwie jajka  gotowanego na twardo. Wpływ kuchni państw ościennych wpłynął na to, że podaje się go również z ziemniakami lub z odrobiną chrzanu.

Smakołyk ten stanowi  tradycyjną Wielkanocną potrawę. Przyrządza się go na naturalnym zakwasie, który składa się z mąki żytniej bądź razowej, z dodatkiem aromatycznego czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego i kminku.

Żurek wielkanocny to przysmak, którego smak zapamiętać mamy przez cały rok.  Warto zatem urozmaicić go zestawem najlepszych dostępnych nam produktów! Wiejska biała kiełbasa, kawałek mięsa wieprzowego, wędzony boczek, a także garść esencjonalnych, suszonych prawdziwków – to właśnie sukces udanego dania. Według tradycji gotowy żurek podaję się w niewielkim, wydrążonym chlebie. Warto w tej jedyny dzień zadbać by tradycji stało się zadość!

Pod spodem zgromadziliśmy wiele ciekawych i sprawdzonych przepisów na smaczne wielkanocne przysmaki. Zachęcamy do ich wypróbowania!

Polecane przepisy do kategorii Żury

Znaleźliśmy 376 przepisów w kategorii Żury

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

Annisa Annisa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żurek w chlebku

Żurek w chlebku

gosia47-47 gosia47-47

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żurek z jajkiem

Żurek z jajkiem

Gracer Gracer

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żur na wędzonce

Żur na wędzonce

2milutka 2milutka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żurek w chlebie

Żurek w chlebie

domagi domagi
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: