Przepisy na barszcz biały

Przepisy na barszcz biały
Tradycyjny barszcz biały jest serwowany na polskich stołach podczas świąt Wielkiej Nocy. To potrawa staropolska, która zachwyca swoim kwaskowym posmakiem z wyraźnym akcentem czosnku i majeranku.
W większości przygotowywana na bazie esencjonalnego wywaru mięsnego, w którym gotowała się świąteczna szynka. Idealnym dodatkiem jest biała kiełbasa, która wraz z suszonymi grzybami jest zaparzana, uwalniając aromatyczną mieszankę.

Gotowy smak możemy zakwasić na dwa sposoby – używając kwasu ogórkowego lub kapuścianego. Najczęściej doprawiany spora ilością pieprzu, czosnku, majeranku oraz ziela angielskiego nie ustępuje miejsca żurkowi staropolskiemu.

Klasycznie podawany z białą kiełbasą i jajkiem na twardo, przez niektórych zabielany kwaśną śmietana, dla złagodzenia smaku. W regionie Małopolski najczęstszym dodatkiem do barszczu jest pokrojony w kawałeczki chudy twaróg, który podkreśla kwaskowaty smak , a na Kujawach pojawiają się drobne, ziemniaczane kluseczki, co czyni zupę bardziej sycącą.

Zapraszamy do skorzystania z przepisów na wyśmienite barszcze przygotowywane na naturalnych składnikach.

Znaleziono: 168 w dziale przepisy

Szukano: barszcz biały

Barszcz biały

Barszcz biały

Masza Masza

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Barszcz biały

Barszcz biały

Ag.Zetka Ag.Zetka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: