Wiele pań domu decyduje sie na samodzielne przygotowanie wędlin dla swojej rodziny.
Nie ma bowiem nic lepszego niż domowy pasztet, czosnkowa kiełbasa czy tradycyjny schab ze śliwką. Królową na polskim stole od wieków jest jednak szynka, dlatego już na początku jej przygotowania należy poświęcić jej odrobinę czasu.
Cały proces zaczyna się bowiem od odpowiedniej marynaty do mięsa. Smak upieczonego lub uwędzonego mięsa zależy od przypraw, których użyto do jego natarcia. Intensywny pieprz, aromatyczny kminek, słodka papryka oraz wiele, wiele innych ziół sprawiają, że domowe wędliny są kruche, soczyste i bardzo wyraziste.
Wyróżniamy wiele rodzajów marynat do szynki, jednak najpopularniejsze z nich to: marynata miodowa, piwna oraz musztardowa. Innej marynaty użyjemy w przypadku szynki peklowanej, jeszcze innej gdy zdecydujemy się wędlinę ugotować.
Należy pamiętać, że marynowanie mięsa jest procesem długotrwałym, dlatego marynata szynki powinna trwać co najmniej kilkanaście godzin. Dzięki temu wszelkie aromaty przypraw, ziół i innych składników będą miały szansę nasycić każdy kawałek wędliny, a my będziemy mogli cieszyć się niezapomnianym smakiem domowego wytwórstwa.
Zdjęcie: Fotolia
Cały proces zaczyna się bowiem od odpowiedniej marynaty do mięsa. Smak upieczonego lub uwędzonego mięsa zależy od przypraw, których użyto do jego natarcia. Intensywny pieprz, aromatyczny kminek, słodka papryka oraz wiele, wiele innych ziół sprawiają, że domowe wędliny są kruche, soczyste i bardzo wyraziste.
Wyróżniamy wiele rodzajów marynat do szynki, jednak najpopularniejsze z nich to: marynata miodowa, piwna oraz musztardowa. Innej marynaty użyjemy w przypadku szynki peklowanej, jeszcze innej gdy zdecydujemy się wędlinę ugotować.
Należy pamiętać, że marynowanie mięsa jest procesem długotrwałym, dlatego marynata szynki powinna trwać co najmniej kilkanaście godzin. Dzięki temu wszelkie aromaty przypraw, ziół i innych składników będą miały szansę nasycić każdy kawałek wędliny, a my będziemy mogli cieszyć się niezapomnianym smakiem domowego wytwórstwa.
Zdjęcie: Fotolia