Matiasy to śledzie najwyższej jakości

Matiasy to śledzie najwyższej jakości
Chociaż to Holandia jest uważana za ojczyznę matiasów, to Polska zdecydowanie słynie z przyrządzania ich na wiele sposobów.
A nie brakuje ku temu okazji, bowiem matiasy w naszym kraju są nie tylko świetną przekąską, ale także wyborną potrawą spożywaną w czasie postu lub wieczerzy wigilijnej. Dania ze śledzi to część naszej tradycji kulinarnej.

Matiasy, znane także jak matjasy (obie pisownie są poprawne) to śledzie najwyższej jakości, młode ryby, które nie wytworzyły jeszcze w sobie ikry lub mlecza. Dzięki temu ich smak jest wysublimowany, delikatny, a mięso kruche i bardzo jasne. Poławiane są w Morzu Północnym oraz Norweskim, do najbardziej znanych gatunków zaliczamy: ulik, kiper, pikling.

Śledzie tak doskonałej jakości idealnie odnajdują się w polskich recepturach i doskonale pasują do sałatek, przekąsek czy bardziej złożonych potraw. Najlepiej jednak smakują solo, w towarzystwie wyselekcjonowanych przypraw i ziół.

Matiasy w oleju to kwintesencja smaku ryb, pozycja obowiązkowa na wielu uroczystościach i bankietach. Można serwować je na wiele sposobów. Wiele z nich znajdziecie poniżej. Zapraszamy!

Znaleziono: 60 w dziale przepisy

Szukano: matiasy w oleju

Matiasy z pomidorami

Matiasy z pomidorami

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śledzie gajowego

Śledzie gajowego

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: