Pyszne przepisy na matiasy

Pyszne przepisy na matiasy
Nie wszyscy wiedzą, że matias nie jest gatunkiem śledzia. Nazwa ta oznacza jego dziewiczy stan, bowiem matias to ryba przed tarłem, niespełna roczna, która jest tłustsza od starszych śledzi, ale przez to delikatna i subtelna w smaku.

Zachwycają się nią Holendrzy, którzy matiasa okrzyknęli narodowym przysmakiem. Uwielbiają go też Niemcy, prawda jest taka, że i w Polsce ma wielu swoich fanów.

Cechą charakterystyczną matiasów jest mała zawartość soli, przez co nadają sie bezpośrednio do spożycia, bez konieczności ich odsalania. Świeże, prosto z połowu są dostępne tylko w maju oraz czerwcu, w pozostałe części roku możemy spotkać je w sklepach hermetycznie popakowane.

Tradycyjne podaje się je wyfiletowane w asyście białej cebulki, przypraw oraz odrobiny oleju. W Polsce jednak kucharze i gospodynie domowe pozwalają sobie na śledziowe ekstrawagancje i serwują matiasy w śmietanie, pomidorowej salsie lub zalewie ziołowej.

W naszej bazie przepisów na przystawki zgromadziliśmy bardzo dużo receptur odpowiadających różnym smakom podawania śledzi. Wśród nich znajdują się także przepisy na matiasy, serdecznie zapraszamy do wertowania kategorii.

Zdjęcie: Fotolia

Znaleziono: 210 w dziale przepisy

Szukano: matiasy

Czosnkowa sałatka śledziowa

Czosnkowa sałatka śledziowa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Danie studenckie

Danie studenckie

tomek tomek
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

I tatar i śledź

I tatar i śledź

monikaT83 monikaT83

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka pod śledziem

Jajka pod śledziem

alaaa alaaa
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Koperkowe śledziki

Koperkowe śledziki

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Matias w zalewie

Matias w zalewie

lola11992 lola11992

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Matiasy w oleju

Matiasy w oleju

iwona3004 iwona3004
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: