Zalety pieczenia w rękawie foliowym

Zalety pieczenia w rękawie foliowym
Kuchnia polska słynie z soczystych, wybornych mięs, które są przygotowywane w różnoraki sposób.

Możemy je dusić, wędzić, gotować czy piec. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Każda z tych technik zapewni nam inny efekt, smak, barwę potraw.

Jeżeli jednak zależy nam na otrzymaniu niskokalorycznego dania, przygotowanego bez tłuszczu, ale dalej smakowitego, powinniśmy zdecydować się na pieczenie w rękawie foliowym. Obróbka termiczna w rękawie foliowym jest przeznaczona dla każdego typu mięsa, ponieważ zatrzymuje w środku esencję przypraw i niepowtarzalny smak produktu głównego. Warzywa i ryby również bardzo dobrze reagują na tego typu technikę pieczenia, pozostają aromatyczne i kolorowe.

Niewątpliwym plusem pieczenia w rękawie jest krótszy czas przygotowania potraw niż w przypadku tradycyjnych metod. Dzięki zamkniętemu obiegowi powietrza mięso szybciej osiąga pożądane parametry, pozostaje aromatyczne i soczyste. Natomiast największą zaletą używania rękawa jest lekkostrawność dań, niskakaloryczność oraz wyborny smak potraw, który jest nie do podrobienia.

Zachęcamy do przetestowania tej techniki podczas codziennego przygotowywania kurczaka, wołowiny, ryb czy wieprzowiny.

Zdjęcie: Fotolia

Znaleziono: 62 w dziale przepisy

Szukano: pieczenie w rękawie foliowym