Sprawdzone przepisy na pierogi z kapustą i grzybami

Sprawdzone przepisy na pierogi z kapustą i grzybami
Jedna z najbardziej znanych potraw wigilijnych na polskich stołach. Aromatyczne grzyby i dobrze ukwaszona kapusta idealnie komponuje się z miękkim ciastem będąc podstawą farszu do pierogów
Zaparzane ciasto pierogowe ma idealną konsystencję, przez co jest mało podatne na rwanie, perfekcyjnie tworząc cienkie placki. Dodatek mleka do przygotowywanej bazy sprawi, że będzie ona jeszcze delikatniejsza .
Podawane z wody lub podsmażane, formowane są na różne sposoby, zgodnie z tradycją każdej pani domu.

Pierogi z kapustą i grzybami serwowane są z okrasą lub masłem, które podkreślą wyjątkowość tych świątecznych pierogów. W towarzystwie sosu borowikowego, czy pieczarkowego na nowo odkrywamy ich zalety.

Jak głosi legenda, pierogi te pojawiły się wraz z przybyciem zakonnika z klasztoru w Kijowie. Przyjechał do Polski mając ze sobą jedynie mąkę, kapustę i grzyby. Połączył wszystkie składniki i tak stworzył pierwsze mączne cuda.

Zachęcamy do sięgania jedynie po sprawdzone przepisy na to niezwykle smaczne danie, by uchronić się od twardego, nieapetycznego ciasta.

Znaleziono: 147 w dziale przepisy

Szukano: pierogi z kapustą i grzybami