Sekret udanych uszek

Sekret udanych uszek
Uszka to miniaturowe wersje pierożków, które nadziewane farszem są nieodzownym elementem barszczu czerwonego lub innej, klarownej zupy.
Takie uzupełnianie potraw przestało być jednak ich jedyną funkcją i obecnie uszka z mięsem lub farszem szpinakowym są elementem sałatek lub innych dań złożonych. Na naszej stronie z radością prezentujemy różnorodne przepisy z wykorzystaniem uszek. Zapraszamy!

Wielu z nas uważa, że sekret udanych uszek wigilijnych tkwi w ich delikatnym cieście. Oczywiście ciasto na uszka musi być bardzo cienkie, wilgotne, puszyste, dobrze rozwałkowane i sprężyste, by lepienie malutkich figur nie sprawiało trudności, a było przyjemną zabawą podczas przygotowań do świąt.

Inne stanowisko mówi, że powodzenie tej potrawy zawdzięcza się farszom. Nie można dyskutować z tą opinią, bo uszka z pieczarkami, uszka z kapustą i grzybami czy tradycyjne uszka z mięsem są po prostu przepyszne i pasują do wielu dań. Można je jeść także samodzielnie, podane z roztopionym masłem lub bułką tartą są świetną propozycją na szybką i smaczną kolację.

Jeżeli szukacie pomysłu na farsz na uszka lub sposobu na ich finezyjne składanie, odwiedźcie przepisy serwowane poniżej. Zachęcamy do wertowania kategorii.

Zdjęcie: Fotolia

Znaleziono: 415 w dziale przepisy

Szukano: uszka

Barszcz z uszkami

Barszcz z uszkami

motorek70 motorek70

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Uszka z wiśniami

Uszka z wiśniami

bogusia82 bogusia82
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: