aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Przeplataniec serowo- truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wspaniałe proacochłonne ciatso z serem i truskawmaki, obłożone masą i biszkoptami. Rewelacja dla każdego!

Przeplataniec serowo- truskawkowy

Składniki:

Przeplataniec serowo- truskawkowy

 

  • Biszkopt jasny:
  • 8 jaj
  • 8 łyżek maki
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Ser:
  • 60 dag sera
  • 0,5 margaryny
  • 2 białka
  • 7 żółtek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 20 dag cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1,5 margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 6 łyżek cukru
  • Alkohol do smaku
  • Truskawki:
  • 1,20 kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Przeplataniec serowo- truskawkowy
Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy proszek do pieczenia mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36. Studzimy i przekrawamy na pół.

Krem:

Większą część mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Gotujemy krem. Studzimy i ucieramy z margaryną. Dodajemy do smaku alkohol.

Ser:

Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną. Dodajemy ser, budyń i 2 ubite białka. Mieszamy i pieczemy na foli około godziny w 180 stopniach.

Truskawki:

Truskawki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, gdy zaczną tężeć mieszamy z truskawkami.

Przełożenie: Biszkopt- krem- ser- krem- truskawki-krem- biszkopt