mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Przepyszne Banoffee Pie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Banoffee Pie to pyszne ciasto bez pieczenia. Należy do kategorii ciast ciężkich, dość słodkich i sycących. W jego skład wchodzi krówkowa masa, banany, bita śmietana, ciasteczkowy spód i gorzka czekolada. Całość smakuje naprawdę wybornie.

Przepyszne Banoffee Pie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Przepyszne Banoffee Pie

 

  • [tortownica o średnicy 23 cm]
  • 190 g herbatników
  • 65 g masła
  • mała puszka gotowej masy krówkowej (370 g)
  • 3 średnie banany
  • sok z cytryny do skropienia bananów aby nie ściemniały
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opak. śmietan-fixu
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Przepyszne Banoffee Pie
Herbatniki wrzucamy do wysokiego naczynia i mielimy blenderem aż zamienią się w „piasek”. Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Do pokruszonych herbatników wlewamy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy. Dno i boki tortownicy wykładamy masą herbatnikowąi dociskamy dłońmi lub łyżką. Formę wkładamy do lodówki. Masę krówkową podgrzewamy i wykładamy na ciasteczkowy spód. Rozsmarowujemy. Następnie na masie krówkowej układamy pokrojone w grubsze plastry banany, skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Na banany wykładamy ubitą śmietanę. Całość posypujemy startą czekoladą. Trzymamy ciasto w lodówce.
Przepyszne Banoffee Pie
Etap 1 Za pomocą blendera rozkruszamy herbatniki
Przepyszne Banoffee Pie
Etap 2 Herbatniki łączymy z roztopionym masłem i wylepiamy dno formy
Przepyszne Banoffee Pie
Etap 3 Na krówkowej masie układamy plastry bananów

Tagi:

czekolada