SUPERPRZEPIS

Przesmażone pierogi z grzybami i czosnkiem

  • 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Przesmażone pierogi z grzybami i czosnkiem

Uwielbiam przesmażone pierogi z pieczarkami. Tym razem smaku nadały im dodatkowo suszone grzyby i czosnek. Idealne na wigilijny stół.

Składniki:

Przesmażone pierogi z grzybami i czosnkiem

 

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • ¾ szklanki ciepłej wody

 

 

 

  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Przesmażone pierogi z grzybami i czosnkiem

ETAP 1:

Przesmażone pierogi z grzybami i czosnkiem
Przygotowanie idealnego ciasta na pierogi

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól oraz olej. Stopniowo dolewamy wodę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Na początku może się wydawać gumowe, ale podczas wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut.


Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek, wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi.

ETAP 2:

Przesmażone pierogi z grzybami i czosnkiem
Przygotowanie pysznego farszu z pieczarek, suszonych grzybów i czosnku

Grzyby zalewamy ciepła wodą. Odstawiamy na cała noc. Pieczarki kroimy na pół plastry, cebulę w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy pieczarki. Całość smażymy około 25 minut (aż odparuje nam cała woda z pieczarek).


Doprawiamy solą i pieprzem. Do blendera przekładamy odsączone suszone grzyby, obrane ząbki czosnku, przesmażone pieczarki. Miksujemy. Grubość i gęstość farszu zależy od tego jaki lubimy. Ja blendowałam dosłownie moment, aby w farszu były wyczuwalne kawałki grzybów i pieczarek.

ETAP 3:

Przesmażone pierogi z grzybami i czosnkiem
Zlepione pierogi tuz przed ugotowaniem

Gotowe gotujemy w delikatnie osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzamy. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dodajemy pierogi. Smażymy aż pierogi ładnie się zarumienią.