migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Przetwory - keczup z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna propozycja keczupu z cukinii. W tamtym roku zrobiłam pierwszy raz w tym roku też będe robić ale większą porcję.

Przetwory - keczup z cukinii

Składniki:

Przetwory - keczup z cukinii

 

  • Sposób przygotowania
  • składniki:

 

  • 1,5 kg obranej cukinii
  • 0,5 kg obranej cebuli
  • 2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki
  • ( przypraw dajemy mniej lub więcej w zależności jak lubimy bardziej łagodny czy ostry)

 

Sposób przygotowania:

Przetwory - keczup z cukinii
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do garnka. Następnie dodać sól i dokładnie wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie garnek postawić na ogniu i gotować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać ocet oraz cukier, dokładnie wymieszać i gotować 20 minut mieszając od czasu do czasu. Potem dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Ponownie całość gotować przez 20 minut, mieszając aby się nie przypaliło. Garnek zestawić z ognia i wszystko zmiksować blenderem na gładka masę. następnie masę przełożyć do słoiczków i dokładnie zakęcić. Słoiczki pasteryzować 10 minut od zagotowania. Jeśli zamiast koncentratu pomidorowego dodamy przecier pomidorowy w ten sposób uzyskamy bardziej rzadszą konsystencję która możemy wykorzystać np. jako bazę do sosu do makaronu.