migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Przetwory - papryka konserwowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna papryczka na zime. Kiedyś za konserwową paryczka nie przepadałam teraz mi smakuje dodaje ja do sałatek,kanapek czy szazłyków jak nie mam świeżej.

Przetwory - papryka konserwowa

Składniki:

Przetwory - papryka konserwowa

 

 

  • zalewa
  • 10 szklanek wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki cukru
  • 4 łyżki soli
  • po łyżeczce oleju lub oliwy na każdy słoik

Sposób przygotowania:

Przetwory - papryka konserwowa
Przygotować paprykę - dokładnie umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie pokroić na kawałki i ułożyć w słoikach. Ja pokrojoną paprykę segreguję na dwie grupy bo nie zawsze trafia się piękna i długa papryka. Do jednych słoików trafiają proste i duże kawałki a do drugich małe kawałki, które po zamarynowaniu wykorzystuję do sałatek. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodac sól i cukier, zagotować. Zalewę przestudzić i letnią zalać paprykę w słoikach. Do każdego słoiczka dodać łyżkę oleju i dokładnie zakręcić. Następnie słoiki wstawić do garnka i pasteryzować 10 minut od zagotowania.

Tagi:

papryka