Przetwory z czereśni

  • 3

Sezon na słodkie i soczyste czereśnie uważamy za rozpoczęty! Dla wielu osób właśnie te niewielkie owoce są symbolem lata. Nie trzeba być specjalnie sentymentalnym, aby wspomnieniami wracać do ciepłych dni. Podpowiemy, jakimi sposobami możecie poczuć lato dzięki przetworom!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Przetwory z czereśni
fot. Fotolia

Czereśnie to jedne z najbardziej wartościowych owoców, dlatego w sezonie warto wykorzystywać ich zalety! Przede wszystkim - są niskokaloryczne! W większości składają się z wody, pozostałą ich część stanowią witaminy i składniki mineralne. Pozytywnie wpływają na organizm - pomagają oczyszczać go ze szkodliwych produktów przemiany materii oraz toksyn.

Korzystnie działają na układ krążenia, zapobiegają anemii a także regulują apetyt, dlatego polecane są dla niejadków. Z założenia nie spodziewamy się wśród Was osób, które trzeba zachęcać do jedzenia, jednak gdybyście odczuli spadek apetytu - jedzcie czereśnie, nawet w zimę!

Odrobina lata w środku zimy

Zazwyczaj tak jest, że im bardziej coś jest niedostępne, tym większą mamy na to ochotę. Zasada ta działa (niestety) nie tylko w relacjach międzyludzkich. Na szczęście w kwestii owoców sezonowych można taką sytuację przewidzieć i zawczasu się na nią przygotować.

Już teraz chcielibyśmy polecić Wam wyśmienite przepisy, dzięki którym nagła ochota na czereśnie w jesienny lub zimowy wieczór nie będzie dla Was żadnym zaskoczeniem!

                Dżem z czereśni z szampanem

I tak, jak na przykład powiedzenie o „szampańskim humorze” nie odnosi się do nastroju jedynie ostatniego dnia grudnia, tak samo nie musicie czekać do końca roku aby delektować się dżemem z czereśni z szampanem według receptury alaaa.

Jeśli jesienna aura ma odzwierciedlenie w Waszym samopoczuciu, warto na rozgrzewkę (i dla zdrowia, oczywiście!) wypić symboliczny kieliszek nalewki, którą poleca misia13. Z pewnością sprawi, że poczujecie się jakby otulały Was promienie letniego słońca.

Choć nazwa przepisu mogłaby na to wskazywać, nie próbujemy odpowiadać na pytanie, gdzie Autorka próbowała tego trunku po raz pierwszy. Jesteśmy za to przekonani, że nalewka smakuje wyśmienicie i warto na nią poczekać!

Kompot czereśniowy  Kandyzowane czereśnie

Wolicie napoje bezalkoholowe? Na pewno wśród naszych propozycji znajdziecie coś dla siebie! alien1985 przekonuje, że kompot czereśniowy na zimę zamknięty w słoiku wygląda tak pięknie, że można go podarować komuś jako prezent; już taka rekomendacja brzmi zachęcająco! Zawartość słoika zaś w kilka chwil po otwarciu uwiedzie Was zapachem i smakiem, przypominając minione lato. Jesteśmy pewni, że wbrew nazwie, kompot ten świetnie smakuje także jesienią.

Nieco inny, acz równie pyszny pomysł na czereśnie w formie płynnej ma gosia p. - sami będziecie decydować o poziomie słodkości soku, rozcieńczając go z wodą. Z kolei czereśniowa oferta Mysiuni, to prawdziwa gratka dla wszystkich amatorów przetworów! Żółte czereśnie w słoikach zalane syropem możecie wykorzystać do kompotu, użyć w cieście albo zajadać jako samodzielny deser. Czy może być coś lepszego niż opcja, która daje tyle możliwości?

Dżem czereśniowo-jagodowy  Dżem z truskawek i czereśni z migdałami

A gdybyśmy tak poszli o krok dalej, czyli nadal będzie słodko ale zmienimy nieco konsystencję owoców? Nie mamy wątpliwości, że pokochacie naturalną słodycz kandyzowanych czereśni bez dodatku chemii ani barwników polecane przez reanję!

Myśląc o przetworach, nie da się ukryć, że pierwszym produktem, który przychodzi na myśl jest wspomniany na początku dżem. Migotka28 smak czereśni wzbogaciła dodatkiem jagód, tworząc tym samym rewelacyjny dodatek do kanapek czy naleśników.

Pyza w swoim przepisie oprócz czereśni wykorzystała równie popularne w sezonie letnim truskawki, a całość "wykończyła" chrupiącymi migdałami. Nie dziwi nas, że bez cienia skromności określa swój wyrób jako „przepyszny”!

Dajcie znać, czy nasze propozycje przypadły Wam do gustu! Podzielcie się z nami Waszymi przepisami na domowe przetwory z dodatkiem czereśni!

Sprawdź, jak przygotować nalewkę z czereśni na dwa sposoby >>>