Jak zrobić jajecznicę z kiełbasą?

Do przygotowania jajecznicy potrzebne są dowolne jajka (np. kurze lub przepiórcze) i kawałek dobrej kiełbasy. Na rozgrzanym na patelni maśle smaży się półplasterki kiełbasy, a następnie dodaje się roztrzepane w misce jaja i smaży kilka minut, mieszając.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić jajecznicę z kiełbasą?
fot. Fotolia
Jajecznica z kiełbasą stanowi dobry posiłek na rozpoczęcie dnia.  Podawana na ciepło na śniadanie pobudza żołądek do pracy. Ma również właściwości odżywcze i wartość energetyczną.

Jajecznica z kiełbasą – składniki

Aby przygotować jajecznicę z kiełbasą, potrzebujemy dowolnych jajek oraz kawałka ulubionej kiełbasy (sprawdzą się np. kiełbasa zwyczajna, kabanosy, kiełbasa żywiecka). Najpopularniejsze są jaja kurze, ale można wykorzystać także gęsie, przepiórcze lub strusie. Przepis na jajecznice możemy urozmaicić w dowolny sposób. Popularnymi dodatkami są m.in. cebula, pieczarki, kurki, papryka, boczek, szynka oraz pomidory koktajlowe. Jajecznicę możemy przygotować na maśle co wzbogaci jeszcze smak potrawy.

Jak zrobić jajecznicę z kiełbasą

Przygotowanie jajecznicy z kiełbasą:
  • Przygotowujemy kiełbasę oraz wybrane dodatki. Kroimy je na dowolnej wielkości kawałki.
  • Masło rozpuszczamy na rozgrzanej patelni, a po jego podgrzaniu dodajemy kiełbasę oraz warzywa. Co kilka minut mieszamy.
  • Po kilku minutach smażenia wbijamy kolejno dowolną ilość jaj.
  • Całość mieszamy, aby uniknąć przywierania potrawy do patelni.
  • W zależności od upodobań dostosowujemy długość przygotowywania potrawy. Krótszy czas zapewni lżejszą, bardziej wodnistą konsystencję jajecznicy. Im dłuższy czas przygotowania, tym mocniej zetną się jajka.
  • Na sam koniec możemy dodać wybrane przyprawy (np. sól, pieprz, bazylia).
  • Jajecznicę podajemy na talerzu lub bezpośrednio na chlebie, jako kanapkę.

Dodatki do jajecznicy z kiełbasą

Jajecznicę możemy podawać samą, z bułką, z kawałkiem chleba z masłem, z tostami lub ze świeżymi warzywami, których nie dodamy na patelnię podczas jej przygotowywania, np. ogórkami, pomidorami, papryką. Możemy ją także posypać posiekanym szczypiorkiem