Przyjmujemy gości kawą

  • 1

Bardzo przydatne informacje i rady, na temat prawidłowego i wykwintnego podawania kawy.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Przyjmujemy gości kawą
fot. Fotolia

Kawę przygotowujemy parząc ją w specjalnych dzbanuszkach, w tygielku lub ekspresie. Osobom lubiącym kawę rozpuszczalną typu neska, możemy podać zaparzoną bezpośrednio w filiżance. Ogólnie, kawę rozpuszczalną, czy parzoną podajemy w filiżankach.
Kawę typu mocca lub bardzo mocną z ekspresu podajemy w małych filiżaneczkach.
Do kawy białej ze śmietanką serwujemy w dużych filiżankach.

Śmietankę do kawy podajemy w dzbanuszkach, przegotowaną i gorącą. Powinna być ciepła, aby nie ostudziła kawy. Śmietankę w pojemniczkach jednorazowych, plastikowych możemy podawać tylko w specjalnych sytuacjach np: podczas pikniku, biwaku, czy podwieczorku na świeżym powietrzu - na działce.

Do kawy można podać alkohol, do mocnej typu mocca, czyli czarnej i bardzo aromatycznej dodajemy - koniak, który podajemy w specjalnych kieliszkach, lekko zwężonych górą, by po lekkim podgrzaniu w dłoni, łatwiej było uchwycić wspaniały bukiet trunku.
Do kawy możemy podać likiery. Nalewamy je do małych kieliszków na wysokich nóżkach, przypominających kształtem kwiat tulipana albo w małych smukłych kieliszko - kubeczkach z uszkiem
Do kawy ze śmietanką nie pasuje żaden alkohol. Do takiej polecam desery owocowo-lodowe albo lody, w szklanych pucharach lub w specjalnych, srebrnych, czy platerowanych czarkach.

Łyżeczki do deserów podajemy oddzielnie. Niedopuszczalne jest podawanie jednej łyżeczki do mieszania kawy i jedzenia deseru. Do kawy rozpuszczalne,j jak kto lubi, można dodać kurkumy, nadaje kawie ciekawy smak.


Odkryj niesamowity świat kawy! >>>