2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Przysmak marynarza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Warzywa, mięso i młode ziemniaczki połączone w jednej zapiekance,wyszło pysznie i szybko na obiad,polecam małym i dużym.

Przysmak marynarza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przysmak marynarza

 

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 6-7 ziemniaków młodych
  • 1 młoda cukinia
  • 1 mały por lub 1/2 dużego
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa pikantna do grilla
  • 250 ml śmietany 12%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy
  • przyprawa do ziemniaków
  • 100 g sera żółtego w plastrach
  • natka pietruszki do posypania
  • sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przysmak marynarza
Ziemniaki oskrobać umyć ugotować na pół twardo w osolonym wrzątku,odcedzić z wody wystudzić pokroić na grube plastry. Opłukane i osuszone mięso pokroić na paski oprószyć pikantną przyprawą do grilla wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem,przykryć i smażyć około 10 minut aż zmięknie pod koniec dodać pokrojony w pół krążki por . Cukinię pokroić na plastry ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego oprószyć solą i pieprzem ,na to wyłożyć mięso z porem i przykryć całość pokrojonymi w plastry ziemniakami.Oprószyć wierzch przyprawą do ziemniaków. Śmietanę wymieszać z majonezem zalać zapiekankę i zapiekać około 35-40 minut w temp 180*cna 10 minut przed końcem pieczenia ułożyć na zapiekance ser pokrojony w paski.Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego!
Przysmak marynarza
ziemniaki gotujemy all dente w osolonym wrzątku
Przysmak marynarza
mięso i umyty por kroimy w krażki i paski
Przysmak marynarza
cukinię pokrojoną w paski układamy na dnie naczynia
Przysmak marynarza
całość zalewamy śmietaną zapiekamy w piekarniku