Przysmak w paski

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Przysmak w paski

Pasztet z warzywami, wątróbką i śliwkami, doprawiony majerankiem i gałką muszkatołową do smaku będzie dobrym dodatkiem do kanapek.

Składniki:

Przysmak w paski

 

Sposób przygotowania:

Przysmak w paski
1. Mięso ugotuj z warzywami, wątróbkę podsmaż z cebulą. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Wszystko razem łącznie z bułką zmiel 2 razy w maszynce do mięsa. Dodaj przyprawy, jajka i dopraw solą, pieprzem, majerankiem i gałką do smaku. Bardzo dokładnie wymieszaj.

2. Mięso podziel w proporcjach 1:2. Śliwki zmiel. Do większej porcji mięsa dodaj zmielone śliwki i jeszcze raz wymieszaj.

3. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą, włóż połowę masy ze śliwkami, na to mięso bez śliwek i resztę masy ze śliwkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. C i piecz ok. 50 minut.

Tagi:

pasztet