Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Przysmak z wieprzowiny (Grecja)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mięso pokroić na niewielkie kawałki, cebulę drobno posiekać, rozgrzać oliwę i

Przysmak z wieprzowiny (Grecja)

Składniki:

Przysmak z wieprzowiny (Grecja)

 

  • 1 i 1/2 kg wieprzowiny
  • 50 dag fasoli
  • 250 ml soku pomidorowego
  • duża cebula
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • pęczek zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Przysmak z wieprzowiny (Grecja)
Mięso pokroić na niewielkie kawałki, cebulę drobno posiekać, rozgrzać oliwę i smażyć razem, aż cebula się zarumieni. Dolać sok pomidorowy i pod przykryciem dusić 40-50 minut. Fasolę zagotować i po 5 minutach wrzucić do mięsa. Całość podlać szklanką wody i dusić tak długo, aż woda zostanie wchłonięta, a sos będzie gęsty. Posypać zieloną pietruszką. Podawać z ryżem.