Przysmaki z soczewicą

  • 1

Czerwona, zielona i żółta - pod każdą postacią jest smaczna. Co warto przyrządzić z soczewicy? Inspirujemy Was kulinarnie i prezentujemy pyszne przepisy na dania z soczewicą.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Przysmaki z soczewicą
fot. Fotolia
Soczewica jadalna jest rośliną, która pochodzi z rodziny bobowatych. Uprawia się ją w wielu krajach na świecie, w tym także w Polsce. Roślina rośnie dziko w Grecji oraz w niektórych państwach Azji Zachodniej. Główne rejony uprawy soczewicy to Kanada, Turcja, Indie oraz USA. Zawiera bardzo duże ilości dobrze przyswajalnego białka, jest niskokaloryczna oraz stabilizuje poziom cukru we krwi.  Jest źródłem cynku, magnezu, fosforu oraz witamin z grupy B. Dobrze wpływa na cerę oraz przemianę materii.

soczewica

Zdjęcie: Fotolia

DANIA Z SOCZEWICĄ

Soczewica jest znakomitym składnikiem zup oraz dań warzywnych. Można przyrządzić z niej wspaniałą pastę do chleba, wystarczy zmiksować ją wraz z oliwą, czosnkiem oraz cytryną. Z suchych ziaren soczewicy wyhodujesz zdrowe kiełki. Roślina ta bardzo dobrze komponuje się z przyprawami kuchni indyjskiej. Soczewica może stanowić smaczny farsz do naleśników, pierogów lub kotletów. W krajach azjatyckich soczewica jest "bazą" dla innych produktów, np. z mielonej otrzymuje się mąkę, która jest później wykorzystywana do wypieku chleba.

Soczewica daje wiele możliwości kulinarnych. Skorzystaj z naszych przepisów i przygotuj pyszne potrawy!

Masz ochotę na wykwintne danie? Jeśli tak, to przygotuj sojowego łososia z soczewicą i szpinakiem. Smakuje naprawdę wybornie, co więcej, jest zdrowy i sycący. Chcesz pozytywnie zaskoczyć swoich znajomych? Wypróbuj ten przepis!

sałatka z soczewicy

Warto również przyrządzić pasztet z zielonej soczewicy z marchewką. Przyprawy sprawią, że zyska on niesamowity aromat i smak. Pokochają go nawet Ci, którzy do tej pory jadali wyłącznie mięsne pasztety. Warto podkreślić, że jest on dużo zdrowszy od tego, który kupujesz w sklepie. Polecamy go przygotować!

pieczeń s soczewicą

Schab z kapustą i soczewicą to wspaniały pomysł na obiad. Dzięki kapuście mięso jest kruche oraz lekko kwaskowe, a całe nadzienie przypomina tradycyjną kapustę z grochem. Roladki możesz podać z ziemniakami posypanymi koperkiem i ze smaczną surówką. Takiej pyszności na pewno jeszcze nie próbowaliście! Polecamy!

Soczewica jest bardzo zdrowa, dlatego jedzcie jej jak najwięcej. Możecie przygotować, co tylko zechcecie: sałatkę, pierogi, zupę czy pasztet i pieczeń. Soczewica sprawi, że Wasza potrawa nabierze niezwykłego smaku.

A czy Wy lubicie soczewicę? Macie swoje ulubione dania? My polecamy pasztet z zielonej soczewicy i marchewki. Lepszego jeszcze nie jedliśmy. Czekamy na Wasze komentarze!

Sprawdź przepis na pikantne placki z soczewicy >>>