Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Przystawka z kalafiora

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo dobra,warto spróbować i zrobić.

Przystawka z kalafiora

Składniki:

Przystawka z kalafiora

 

  • 1kalafior,
  • 15dag.szynki konserwowej,
  • 4 plastry ananasa z puszki,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 4 łyżki orzechów włoskich,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1/3pęczka koperku,
  • sól i biały pieprz
  • Sos;
  • 2(30dag) jogurty naturalne,
  • 1 i 1\2łagodnej musztardy,
  • 1 łyżka oleju,
  • sok i skórka z 1\2 cytryny,
  • szczypta cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Przystawka z kalafiora
Kalafior umyć i włożyć do posolonej i zakwaszonej winnym octem wody na około 30min.Następnie osączyć i podzielić na różyczki.Szynkę pokroić w kostkę,3 plastry ananasa pokroić na niewielkie cząstki.Rodzynki namoczyć w letniej wodzie i osączyć,zostawić do przybrania 6 ćwiartek orzechów resztę pokroić,koperek posiekać. Sos;jogurty wymieszać z olejem,musztardą,sokiem i skórką z cytryny oraz szczyptą cukru pudru,wymieszać.Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszać,połączyć z sosem,przełożyć do salaterki i przybrać pozostawionym plastrem ananasa i orzechami.

Tagi:

sosy kalafior