sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 386]

Przystawka z selera naciowego i szynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna przystawka na ciepło z selera naciowego i szynki. Charakteru i aromatu nadaje parmezan i przyprawy.

Przystawka z selera naciowego i szynki

Składniki:

Przystawka z selera naciowego i szynki

Składniki

  • 3-4 gałązki selera naciowego
  • ok. 10 plastrów szynki
  • 100- 150 g jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz kolorowy
  • kmin rzymski
  • estragon

Sposób przygotowania:

Przystawka z selera naciowego i szynki
Każdą gałązkę selera naciowego kroimy na 3 lub 4 kawałki. Powinny być odrobinę dłuższe od średnicy plastra szynki. Olej mieszamy z 2 łyżkami parmezanu i pieprzem.

Seler dokładnie obtaczamy w marynacie. Każdy kawałek zawijamy w plaster szynki i układamy w naczyniu do zapiekania.

Jogurt mieszamy z pozostałym serem, estragonem i kminem rzymskim. Zalewamy nim przystawkę.

Całość zapiekamy około 25- 35 minut w 180- 200 stopniach.

Czas zależny jest od grubości selera. Podajemy na ciepło.