Przystawki - na czym polega ich rola?

Te kulinarne niewielkie przysmaki odgrywają znaczną rolę podczas towarzyskich spotkań. Podawane na ciepło lub na zimno pełnią określoną funkcję przy stole. Jaką? O tym w artykule, zapraszamy!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Przystawki - na czym polega ich rola?
fot. Fotolia
Na przyjęciu w domu lub restauracji zanim zjesz danie głównie, najpierw musisz skosztować przystawki. Jej zadaniem jest wyostrzenie zmysłu smaku i wzmożenie apetytu. Przystawka, zakąska, przekąska nie może być zbyt sycąca. Pamiętaj jednak, by podać odpowiednią ilość przystawki, tak by każdy z gości mógł jej spróbować.

PRZYSTAWKI ZIMNE

Powinny być nie tylko smaczne, lecz także ładnie przygotowane i elegancko podane. Przystawki zimne można przygotować wcześniej i poukładać na talerzykach i półmiskach. Należy pamiętać o tym, by je przykryć folią, by nie obeschły. Zimne przystawki warto przechowywać w lodówce i wyjąć je tuż przed przyjęciem.

Zimne przekąski mogą być różne. Niewątpliwie ciekawym daniem są warzywa faszerowane pastami. Możesz podać np. awokado faszerowane pastą jajeczną, paprykę faszerowaną warzywami i ryżem.

Kilka rodzajów sera np. żółty, pleśniowy, oscypek podane na drewnianej desce w towarzystwie winogron to idealne połączenie i przekąska na zimno, która posmakuje wielbicielom serów. Do takiej przystawki warto podać wino.

Dużo możliwości dają przystawki rybne - kawior, śledź czy łosoś. Pamiętaj jednak, że decydując się na tę przystawkę nie możesz na niej poprzestać - niektórzy nie lubią ryb i powinni móc zjeść coś innego.

Doskonale smakują również przystawki z jaj. Faszerowane jajka to zawsze dobry pomysł na przystawkę.

przystawka
Zdjęcie: Fotolia

Najtańsza i najbardziej znana przystawka, to półmisek wędlin. Kup najlepszego rodzaju wędliny - wędzone, pieczone oraz pasztety - wybór powinien być urozmaicony.. Należy podać do nich pieczywo, sałatkę i np. ogórki konserwowe, pomidorki koktajlowe. Największym powodzeniem cieszy się oczywiście wędlina domowej produkcji.

Kolejnym pomysłem na przystawkę są wszelkiego rodzaju galarety. Możesz nimi zalać pasztet lub przygotować tak zwane zimne nóżki. Do tej przystawki podaj warzywa np. rzodkiewkę, koktajlowe pomidorki, ogórki.

W ramach przystawki możesz przygotować także niewielkie kanapeczki. Dobrym pomysłem jest posmarowanie pieczywa smakowym masłem np. czosnkowym, ziołowym. Do kanapeczek dodaj sałatę, cykorię.

PRZYSTAWKI GORĄCE

Do przystawek gorących zalicza się różnego rodzaju małe dania podawana na ciepło. Przekąskami tego rodzaju mogą być nadziewane pieczarki, bruschetta, wytrawne muffiny.

Gorącymi przystawkami mogą być również zupy, flaki bądź bigos.

Przystawki im oryginalniej podane, tym lepiej. Powinny cieszyć oko i żołądek (muszą wzmagać apetyt, by gość poczuł, że to dopiero początek i z niecierpliwością czekał na danie główne).

A czy Wy przyrządzacie przystawki? Na zimno? Na gorąco? Jakie są  smaczniejsze? Zapraszamy Was do podzielenia się z nami swoimi opiniami na ten temat!

Zobacz także jak podać przystawkę ze szparagów >>>