edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Jeśli śliwki nie są zbyt słodkie, można do nich dodać troszkę cukru. Drożdżówki będą równie dobrze smakować, jeśli nadzienie wzbogacimy szczyptą cynamonu.

Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami

Składniki:

Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami

CIASTO:

DODATKOWO:

  • 9-12 dużych śliwek deserowych
  • 9-12 połówek orzechów włoskich
  • 25 g masła do posmarowania wierzchu
  • cukier puder do oprószenia
  • ewentualnie cukier do posłodzenia nadzienia (śliwki z orzechem)

Sposób przygotowania:

Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami

ETAP 1:

Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami
Do przesianej mąki dodać jajka i zaczyn.

Do dużego kubka wkruszyć drożdże, dodać odebrane od całości łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dolać kilka łyżek letniego mleka, rozetrzeć i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozpuścić masło (naczynie po maśle odstawić na bok, jeszcze się przyda).
Do mąki dodać sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wymieszać.
Dodać jajka i zaczyn, mieszając łyżką dolewać stopniowo letnie mleko, aż składniki się połączą.

ETAP 2:

Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami
Dodać stopione letnie masło i wyrobić ciasto.

Dolać stopione, przestudzone masło i dokładnie wyrobić gładkie dość luźne ciasto.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut.

ETAP 3:

Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami
Ze śliwek wyjąć pestki a na ich miejsce włożyć orzechy.

Śliwki umyć, dokładnie osuszyć, nadciąć wzdłuż, usunąć pestki, a na ich miejsce wsunąć połówki orzechów włoskich.

ETAP 4:

Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami
Wyrośnięte ciasto podzielić na dziewięć części.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 9-12 kawałków (w zależności od wielkości śliwek).
Każdy kawałek rozpłaszczyć w ręku, położyć na nim śliwkę przecięciem do dołu (jeśli śliwki są kwaśne, można dodać troszkę cukru), dokładnie zlepić bułeczkę i odłożyć sklejeniem do dołu na blachę (23x28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

ETAP 5:

Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami
Uformowane bułeczki przełożyć do blaszki.

Uformowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na około 25 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem.

ETAP 6:

Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami
Wierzch wyrośniętych bułeczek posmarować stopionym masłem.

25 g masła stopić, posmarować wierzch wyrośniętych bułeczek.

ETAP 7:

Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami
Bułeczki piec do zrumienienia.

Piec około 25 minut do zrumienienia.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.