kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Pstrąg duszony ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Znakomite połączenie smaków - pstrąg z dodatkiem śliwek

Pstrąg duszony ze śliwkami

Składniki:

Pstrąg duszony ze śliwkami

 

  • 800 g pstrąga
  • 2 łyżki masła
  • 120 g cebuli
  • 50 g suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki śmietany
  • kolendra lub pietruszka
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pstrąg duszony ze śliwkami

Rybę sprawić, pokroić w dzwonka, oprószyć solą i pieprzem. Następnie obsmażyć i przełożyć do płaskiego rondla. Obraną, pokrojoną w cienkie plasterki cebulę lekko poddusić, wrzucić do ryby, dodać namoczone, pokrojone w paseczki śliwki i podlać wodą. Dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut. Na pięć minut przed końcem duszenia wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać kolendrą, pietruszką lub koperkiem.

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Zakładu Hodowli Pstrąga w Zaporze - Mylof.