patka96

patka96

Kucharz
[Przepisów: 11]

Pstrąg łososiowy pieczony w migdałach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne danie na romantyczną kolację. Sos to mistrzostwo świata i świetnie pasuje do ryby. Wystarczy jeszcze tylko dodatek sałaty z winegretem i pyszne danie gotowe :)

Pstrąg łososiowy pieczony w migdałach

Składniki:

Pstrąg łososiowy pieczony w migdałach

 

  • Ryba:
  • 1 płat filetu z pstrąga łososiowego
  • sól, pieprz
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • suszony rozmaryn
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa
  • płatki migdałowe

 

  • Sos:
  • 1/2 szkl. wody
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 granaty
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy pieczony w migdałach
Filet z pstrąga oczyścić, umyć i wysuszyć. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Nasmarować czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryną. Na wierzch zetrzeć skórkę z cytryny i posypać płatkami migdałów. Piec przed 14 minut w 190 stopniach. W tym czasie przygotować sos na bazie granatów, w tym celu obrać i wyjąć pestki z granatów. Wodę zagotować z cukrem. Połowę pestek wrzucić do syropu i gotować 3 minuty. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem oraz wlać ocet. Gotować kolejne 3 minuty. Wrzucić resztę pestek i gotować jeszcze chwilę. Gotowy przelać do salaterki i podawać do ryby.