Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pstrąg łososiowy w fasolkowych głębinach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pstrąg łososiowy wiele zyskuje dzięki pikantnie przyprawionej fasolce szparagowej. To właśnie fasolka zrobiona na ostro odgrywa w tym daniu główną rolę, nadając łagodnej rybie wyrazisty smak.

Pstrąg łososiowy w fasolkowych głębinach

Składniki:

Pstrąg łososiowy w fasolkowych głębinach

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy w fasolkowych głębinach

Przygotowanie pstrąga

Pstrąg łososiowy w fasolkowych głębinach
Pstrąga łososiowego przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką

Rybę oczyszczamy i filetujemy - usuwamy łuski, ości. Duży płat ryby kroimy na pół.

Rybę układamy na folii aluminiowej. Pstrąga obsypujemy solą, pieprzem i słodką papryką, skrapiamy sokiem z cytryny.

Pstrąga owijamy folią, wstawiamy do lodówki i zajmujemy się przygotowaniem fasolki.

Przygotowanie fasolki

Pstrąg łososiowy w fasolkowych głębinach
Jednym z głównych składników dania jest fasolka szparagowa

Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, długie fasolki tniemy na mniejsze kawałki.

Fasolkę gotujemy we wrzątku - lekko osolonym, mniej niż tradycyjnie. Fasolkę gotowałam 5 minut. Fasolkę odcedzamy.

Przygotowanie fasolki z cebulą

Pstrąg łososiowy w fasolkowych głębinach
Fasolkę podsmażamy z cebulą, polewamy sosem sojowym

Cebulkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, podgrzewamy, aż cebula się zeszkli.

Wrzucamy fasolkę. Warzywa doprawiamy chili.

Polewamy warzywa sosem sojowym. Podgrzewamy razem kilka minut.

Pieczenie pstrąga z dodatkami

Pstrąg łososiowy w fasolkowych głębinach
Pstrąga pokrytego fasolką obsypujemy sezamem i pieczemy

Pstrąga wyjmujemy z lodówki, rozwijamy folię, na kawałkach ryby układamy porcje fasolki z cebulką.

Rybę z fasolką zawijamy w folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 25 minut.

Podajemy z ulubionymi dodatkami - ja podałam rybę w towarzystwie fasolkowego curry, na który podawałam już przepis.


Tagi:

danie pstrąg