Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pstrąg łososiowy w maku z surówką z marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jest to jeden z pomysłów, które podpatrzyłam u Pascala, a który później podbił moje kubki smakowe w jednej z warszawskich restauracji. Pomyślałam, że warto wykorzystać ten patent również w domu i oto jest :)

Pstrąg łososiowy w maku z surówką z marchewki

Składniki:

Pstrąg łososiowy w maku z surówką z marchewki

 

  • 4 filety z pstrąga łososiowego
  • 1 szklanka maku
  • Sól, pieprz
  • Surówka
  • 4 duże marchewki
  • 1 nieduży por
  • 1 łyżka majonezu kieleckiego
  • 1 łyżka jogurtu
  • Cukier, sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy w maku z surówką z marchewki
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko ją solimy i dodajemy szczyptę cukru. Pora obieramy i kroimy w cienkie plasterki ( tylko białą część) dodajemy do marchewki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Pstrągi myjemy, osuszamy i usuwamy z nich skórę. Każdy filet solimy i lekko pieprzymy. Na talerz wsypujemy mak i obtaczamy w nim każdy kawałek ryby. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety po 3-5 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia. Marchewkę z porem doprawiamy majonezem i jogurtem, jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze soli i pieprzu. Pstrąga serwujemy razem z surówką z marchewki lub z innymi dodatkami.