Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Pstrąg pieczony

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pstrąg pieczony w piekarniku.

Pstrąg pieczony

Składniki:

Pstrąg pieczony

 

  • Składniki na jedną osobę:
  • Pstrąg patroszony - 1 sztuka
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz - 2 szczypty
  • pietruszka w kostce - 1 sztuka
  • jarzynka - 1 łyżeczka
  • olej lub oliwa - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Pstrąg pieczony
Rybę oczyszczamy, usuwamy łuski, płuczemy - osuszamy papierowym ręcznikiem. Z oliwy lub oleju (2 łyżki) soli, pieprzu, jarzynki i pietruszki w kostce (najlepiej świeżą) robimy marynatę w szklance. Nacieramy nią pstrąga i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220*C . Do naczynia żaroodpornego, na blachę jak wolicie wlewamy dwie łyżki oleju wkładamy zamarynowanego pstrąga i zmniejszamy temperaturę do 200*C - pieczemy z termoobiegiem około 25 minut. Pstrąg powinien być gotowy, należy sprawdzić czy mięso jest białe, jeśli tak, rybka jest gotowa. Podajemy z sałatka, frytkami, ryżem lub warzywami.

Tagi:

pstrąg