Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 792]

SUPERPRZEPIS

Pstrąg pieczony na pomarańczach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na święta w domach gości z reguły karp i śledzie, ja w tym roku poszerzam menu a pstrąga pachnącego pomarańczą, jest szybki, prosty i pyszny ;D

Pstrąg pieczony na pomarańczach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg pieczony na pomarańczach

 

  • 4 filety z pstrąga tęczowego (po 200 gram każdy )
  • 2 łyżeczki pasty miso
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3-4 łyżeczki brązowego cukru
  • ½ papryczki chilli
  • 2 pomarańcze
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pstrąg pieczony na pomarańczach
Pstrąga lekko płuczemy, osuszamy. Lekko oprószamy solą i pieprzem. W miseczce łączymy ze sobą pastę miso, cukier brązowy, posiekane chilli, skórkę i sok z pomarańczy.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pstrąga i marynujemy go minimum godzinę. Pomarańcze dokładnie myjemy i kroimy je na plasterki.

Na papierze pergaminowym układamy plasterki pomarańczy a na nich pstrąga (każdy kawałek osobno). Pergamin zawijamy jak sakiewkę i tak przygotowaną rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut, po tym czasie pergamin odchylamy i pieczemy rybę jeszcze 5 minut aby ładnie się zarumieniła.

Upieczonego pstrąga serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego ;D  
Pstrąg pieczony na pomarańczach
W miseczce łączymy ze sobą pastę miso, cukier brązowy, posiekane chilli, skórkę i sok z pomarańczy.
Pstrąg pieczony na pomarańczach
Pstrąga lekko płuczemy, osuszamy. Lekko oprószamy solą i pieprzem.
Pstrąg pieczony na pomarańczach
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pstrąga i marynujemy go minimum godzinę.
Pstrąg pieczony na pomarańczach
Na papierze pergaminowym układamy plasterki pomarańczy a na nich pstrąga (każdy kawałek osobno). Pergamin zawijamy jak sakiewkę i tak przygotowaną rybę wstawiamy do piekarnika