maagda23

maagda23

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 41]

Pstrąg pieczony w folii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pstrąg pieczony w piekarniku, w folii

Pstrąg pieczony w folii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg pieczony w folii

Sposób przygotowania:

Pstrąg pieczony w folii

Pstrągi myjemy, oczyszczamy z łusek i odcinamy głowy. Ryby solimy i pieprzymy zarówno na wierzchu jak i w środku i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Następnie odmierzamy odpowiedni kawałek folii aluminiowej i smarujemy masłem w miejscu gdzie będzie leżała ryba. Kładziemy pstrąga na tak przygotowaną folię. Do środka ryby wkładamy łyżeczkę masła czosnkowego, plastry cytryny oraz koper. Na wierzch ryby kładziemy koper, kawałki masła oraz pokrojony ząbek czosnku. Tak przygotowaną rybą zawijamy w folię z której kształtujemy "miseczkę" zostawiając odkryty wierzch. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 st. C. Można podawać z warzywami.

Redakcja poleca: