milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Pstrąg po indonezyjsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pstrąg po indonezyjsku podaję ze surówką i frytkami

Pstrąg po indonezyjsku

Składniki:

Pstrąg po indonezyjsku

 

  • 2 kg pstrąga
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • ćwierć łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg po indonezyjsku
Ryby przygotowujemy, myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy, siekamy i mieszamy z soją i czarnym pieprzem. Nacieramy dobrze ryby po obu stronach. Układamy je na podłużnym żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym łyżką masła. wstawiamy do gorącego piekarnika. W oddzielnym naczyniu mieszamy resztę rozpuszczonego masła z sokiem z cytryny, sosem sojowym i papryką. Po 10 minutach pieczenia polewamy sosem pstrągi. Pieczemy dalej przez 20 minut. Od czasu do czasu polewamy ryby sosem.

Tagi:

sosy pstrąg