dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Pstrąg po szambelańsku w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Coś na niedzielny, ale także wigilijny stół..

Pstrąg po szambelańsku w winie

Składniki:

Pstrąg po szambelańsku w winie

 

  • 4 małe oczyszczone pstrągi
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 cytryna
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • siekana zielenina: koperek. pietruszka, tymianek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Pstrąg po szambelańsku w winie
Pstrąga umyć, osuszyć, ułożyć w głębokim naczyniu. Z wina, octu, łyżki oliwy, soli, pieprzu zrobić marynatę. Zalać nią przygotowane pstrągi. Naczynie zafoliować i wstawić na 3-4 h do lodówki. Jajka ubić, przyprawić solą i pieprzem dodać posiekana zieleninę. Pstrągi wyjąć z marynaty, panierować w jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron. Aby uzyskać lepszy efekt smakowy, można przed włożeniem ryb na patelnie wrzucić 1-2 ząbki czosnku w łupinie (po przesmażeniu czosnek trzeba wyjąć.) Usmażone ryby podawać z ułożoną na wierzchu, pociętą w plastry cytryną. Do środka włożyć odrobinę masła i posiekany koperek. Tak przyrządzone pstrągi możemy podawać z grzankami, posmarowanymi masłem czosnkowym, lub grzankami natartymi ząbkiem czosnku.