Teresa Płusa

Teresa Płusa

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Pstrąg tęczowy z warzywami i paluszkami krabowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny pstrąg tęczowy z Warzywami na patelnię i paluszkami krabowymi surimi, jako danie główne nie tylko na piątkowy obiad.

Pstrąg tęczowy z warzywami i paluszkami krabowymi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pstrąg tęczowy z warzywami i paluszkami krabowymi

 

  • 2x Warzywa na patelnię - Warzywa na patelnię Hortex
    Składniki:

  • - filety z pstrąga tęczowego (800 g)

  • Marynata:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • - 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki soli

  • Sałatka:

  • - Hortex Warzywa na patelnię (2 x 450g)

  • - 200 g makaronu ryżowego wstążki

  • - 250 g paluszków krabowych surimi
  • papryka czerwona
  • ogórek zielony

  • - 1/2 łyżeczki oregano

  • - 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki bazylii

  • - 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

  • - 5 łyżek oleju

  • Sos do sałatki:

  • - 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Pstrąg tęczowy z warzywami i paluszkami krabowymi
Sposób wykonania: Marynata: Filety rybne umyć i dokładnie osuszyć. Obrany czosnek posiekać na małe kawałki. W misce wymieszać sos sojowy, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dodać pokrojony czosnek, mieloną paprykę słodką, pieprz i sól. Składniki dokładnie wymieszać. Natrzeć dobrze rybę marynatą po obu stronach. Zostawić w lodówce na kilka godzin pod przykryciem, od czasu do czasu przewracać filety. Pstrąga tęczowego smażyć na patelni grillowej około 6 minut z każdej strony, aż się zarumieni. Sos do sałatki: Obrany czosnek przepuścić przez praskę. Wymieszać z majonezem i jogurtem naturalnym. Dodać sól i pieprz do smaku. Sałatka: Mieszanki warzywne wsypać do wrzącej wody w garnku. Poczekać, aż się zagotują i gotować jeszcze przez minutę. Warzywa dokładnie odcedzić. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i dodać warzywa. Smażyć przez minutę pod przykryciem, następnie dodać oregano, tymianek, bazylię, curry, mieloną paprykę słodką, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Warzywa przełożyć na talerz. Paluszki krabowe surimi rozmrozić i pokroić w kostkę. Następnie na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć pokrojone paluszki przez minutę. Przełożyć na talerz do wystygnięcia. W garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron ryżowy i gotować przez 4 do 5 minut, lub aż będzie al dente, odcedzić. Na desce pokroić w kostkę ogórka i paprykę. Na dnie miski przełożyć połowę: papryki, ogórka, makaronu i „Warzyw na patelnię”. Polać wszystko połową sosu. Następnie na sosie jogurtowo – majonezowym ułożyć paluszki krabowe, drugą połowę: papryki, ogórka i „Warzyw na patelnię”. Polać całość resztą sosu i przykryć makaronem.
Pstrąg tęczowy z warzywami i paluszkami krabowymi
Pstrąg tęczowy z warzywami i paluszkami krabowymi
Pstrąg tęczowy z warzywami i paluszkami krabowymi