karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Pstrąg w galarecie.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świąteczny pstrąg w galarecie.

Pstrąg w galarecie.

Składniki:

Pstrąg w galarecie.

 

  • 1 oczyszczony pstrąg w całości
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cytryna
  • 1 kostka rosołowa
  • pieprz
  • 1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania:

Pstrąg w galarecie.
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy pokrojone w plastry marchewki, pietruszkę, kawałek selera i pora. Dodajemy także kostkę rosołową i przyprawiamy pieprzem. W razie, gdy wywar jest za mało słony dodajemy Warzywko. Gdy warzywa zmiękną, wywar przecedzamy przez durszlak (warzywa odkładamy). Do przecedzonego wywaru wkładamy pstrąga i gotujemy ok. 15 min. Ostrożnie wyciągamy rybę z wywaru i wykładamy do podłużnego, głębokiego naczynia. Do naczynia wykładamy również warzywa z wywaru i pokrojoną w plastry cytrynę. Pół litra wywaru ponownie przecedzamy przez sitko i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy do czasu rozpuszczenia żelatyny. Po rozpuszczeniu żelatyny, wywar wylewamy do naczynia z rybą i warzywami. Studzimy. Smacznego :)

Tagi:

pstrąg