Strona główna Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

Ryby « poprzedni | następny »
Śliweczka - autor przepisu Pstrąg w galarecie offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 133
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pstrąg w galarecie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Polecam dla wszystkich smakoszy rybek


trudność: średne
czas:

Pstrąg w galarecie - SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg filetów z pstrąga ( świeży,nie mrożony )
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka rodzynek
  • 20 g żelatyny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól,pieprz

Pstrąg w galarecie - PRZYGOTOWANIE:

Filety świeżego pstrąga oczyścić z łusek.Dokładnie umyć i osuszyć.Marchewkę,korzeń pietruszki,1/2 cebuli oraz seler obrać,umyć,zalać niewielką ilością wody i gotować z dodatkiem ziela angielskiego,soli i pieprzu w ziarenkach.Gdy jarzyny są na wpół miękkie dodać 1/2 jednego filetu z pstrąga.Gotować około 10 minut.Ugotowany filet odsączyć(wywaru nie wylewać),ostudzić i zmielić w maszynce do mięsa wraz z wcześniej namoczoną w mleku i odciśniętą bułką i połową obranej,pokrojonej w kostkę cebuli.Rodzynki przelać wrzątkiem na sicie,dodać do masy rybnej.Dołożyć żółtko,posiekaną natkę pietruszki,płatki migdałowe.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Wymieszać.Połączyć masę z ubitym na sztywno białkiem.Na każdym filecie z pstrąga nałożyć farsz i zawijać jak rolmopsy.Układać w garnku z gorącym wywarem,tak,by wywar przykrywał rybę i gotować pod przykryciem na malutkim ogniu około 30 minut.Gotowe roladki wyjąć z garnka i ostudzić.Każdą przekroić w poprzek na pół.Umieścić w miseczce lub małym półmisku.Wywar z gotowania przecedzić przez czystą,bawełnianą ściereczkę.Żelatynę rozpuścić w gorącym wywarze(Około 1/2 litra wywaru),dodać sok z 1/2 cytryny,doprawić solą,lekko przestudzić ,ale jeszcze dość ciepły wlać ostrożnie do roladek.Wstawić przestygnięte do lodówki ,aż galareta się zsiądzie.



Komentarze do Pstrąg w galarecie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ryby
Pasta z wędzonej makreli Łosoś w kruchym cieście z pesto Ryba z sałatką z grilla
Łosoś z cytrynowym risotto Pasta z makreli 2 Pasztet jajeczny z łososiem i szpinakiem
Pasta z makreli Homar z ziołowym masłem i bagietką Śledź pod pierzynką
Pasta z makreli z majonezem Eli Mintaj z pomarańczą i czarnym pieprzem Pstrąg w cytrynie z folii
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane