Strona główna Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

Ryby « poprzedni | następny »
Śliweczka

Mistrz Kuchni
Przepisy: 133
zdjęcia: 1 z 1
Pstrąg w galarecie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Polecam dla wszystkich smakoszy rybek


trudność: średne
czas:

Pstrąg w galarecie - SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg filetów z pstrąga ( świeży,nie mrożony )
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka rodzynek
  • 20 g żelatyny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól,pieprz

Pstrąg w galarecie - PRZYGOTOWANIE:

Filety świeżego pstrąga oczyścić z łusek.Dokładnie umyć i osuszyć.Marchewkę,korzeń pietruszki,1/2 cebuli oraz seler obrać,umyć,zalać niewielką ilością wody i gotować z dodatkiem ziela angielskiego,soli i pieprzu w ziarenkach.Gdy jarzyny są na wpół miękkie dodać 1/2 jednego filetu z pstrąga.Gotować około 10 minut.Ugotowany filet odsączyć(wywaru nie wylewać),ostudzić i zmielić w maszynce do mięsa wraz z wcześniej namoczoną w mleku i odciśniętą bułką i połową obranej,pokrojonej w kostkę cebuli.Rodzynki przelać wrzątkiem na sicie,dodać do masy rybnej.Dołożyć żółtko,posiekaną natkę pietruszki,płatki migdałowe.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Wymieszać.Połączyć masę z ubitym na sztywno białkiem.Na każdym filecie z pstrąga nałożyć farsz i zawijać jak rolmopsy.Układać w garnku z gorącym wywarem,tak,by wywar przykrywał rybę i gotować pod przykryciem na malutkim ogniu około 30 minut.Gotowe roladki wyjąć z garnka i ostudzić.Każdą przekroić w poprzek na pół.Umieścić w miseczce lub małym półmisku.Wywar z gotowania przecedzić przez czystą,bawełnianą ściereczkę.Żelatynę rozpuścić w gorącym wywarze(Około 1/2 litra wywaru),dodać sok z 1/2 cytryny,doprawić solą,lekko przestudzić ,ale jeszcze dość ciepły wlać ostrożnie do roladek.Wstawić przestygnięte do lodówki ,aż galareta się zsiądzie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pstrąg w galarecie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ryby
Pieczony pstrąg w szynce parmeńskiej Pieczone pierogi z barszczem Śledzie w marynacie z warzywami
Spaghetti z małżami i rukolą Śledź marynowany z imbirem i sosem teriyaki Smażone śledzie pod pierzynką
Klopsiki rybne z pieczarkami Ryba w sosie pomidorowym Zupa Tom Kha Gai z kurczakiem i krewetkami
Ryba w warzywnej pierzynce Karp w galarecie Faszerowany pstrąg

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

1 2 3 4
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane