A-g-n-i-e-s-z-k-a

A-g-n-i-e-s-z-k-a

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Pstrąg w sosie śmietanowo koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pstrąg w sosie śmietanowo koperkowym z cytryną cebulą i ziołami prowansalskimi w środku jest wyśmienity i odpowiedni na wyjątkowe okazje.

Pstrąg w sosie śmietanowo koperkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pstrąg w sosie śmietanowo koperkowym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg w sosie śmietanowo koperkowym
Pstrągi myjemy, kropimy sokiem z cytryny z wierzchu i w środku oraz solimy i pieprzymy. Pół cebuli kroimy w plasterki i wykładamy nimi patelnię a drugie pół kroimy w kostkę i wkładamy pstrągom do brzucha. Do pstrąga wkładamy następnie po 3 plasterki cytryny i zioła prowansalskie i kładziemy go na patelnie z cebulą i posypujemy koperkiem. Wlewamy 2 łyżki oleju i łyżkę wody i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 20 min. Wlewamy pół szklanki śmietany, posypujemy koperkiem i smażymy jeszcze 5 min.
Pstrąg w sosie śmietanowo koperkowym
ułożone na patelni pstrągi skropione sokiem z cyrtyny osolone i popieprzone
Pstrąg w sosie śmietanowo koperkowym
Pstrągi nafaszerowane cebulą, cytryną, ziołami prowansalskimi i posypane koperkiem
Pstrąg w sosie śmietanowo koperkowym
Pstrągi usmażone zalane śmietaną i posypane koperkiem

Tagi:

zioła pstrąg