Pstrąg w zielonym majonezie

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pstrągi umyć, oczyścić, skropić sokiem z cytryny. Zagotować wodę z przyprawami,

Pstrąg w zielonym majonezie

Składniki:

Pstrąg w zielonym majonezie

 

  • 2 pstrągi
  • sok z 1/2 cytryny
  • korzennego (3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna jałowca, 1 goździk, 1 listek laurowy)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Na majonez:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3/4 szkl oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • listki sałaty

Sposób przygotowania:

Pstrąg w zielonym majonezie
Pstrągi umyć, oczyścić, skropić sokiem z cytryny. Zagotować wodę z przyprawami, włożyc rybę i od chwili zawrzenia gotowac na bardzo słabym ogniu 15 minut. Ostudzić w wywarze. Następnie podzielić wzdłuż na pół wyjmując ości, po czym przekrajać w poprzek jeszcze raz na pół. Przyrządzić majonez rozcierając surowe żółtko z musztardą i solą. Wlewać po trochu olej (trzeba to robić bardzo powoli, aby się nie ścięło) stale ucierając, w końcu dodać sok z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku. Wsypać posiekaną zieleninę, wymieszać. Na listkach sałaty ułożyć cząstki pstrągów, przybrać majonezem i ewentualnie marynowanym grzybkiem lub cząstkami pomarańczy.