jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Pstrąg z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ser w trakcie pieczenia rozpuszcza się, „otulając” ciecierzycę i pomidory. W rezultacie daje to rewelacyjny efekt smakowy i wizualny podczas jedzenia.

Pstrąg z ciecierzycą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg z ciecierzycą

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Pstrąg z ciecierzycą

ETAP 1

Pstrąg z ciecierzycą
Umyte o osuszone ryby przyprawiamy do smaku

Ryby dokładnie przepłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe odstawiamy do chłodu, a między czasie przygotowujemy nadzienie.

ETAP 2

Pstrąg z ciecierzycą
Składniki nadzienia łączymy ze sobą i delikatnie doprawiamy

NADZIENIE:
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory kroimy w cienkie paseczki. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski. Dodajemy do nich ciecierzycę oraz natkę pietruszki. Całość mieszamy i delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

ETAP 3

Pstrąg z ciecierzycą
Przygotowanym farszem wypełniamy ryby

Środki ryb delikatnie smarujemy olejem spod pomidorów, a następnie wypełniamy je przygotowanym farszem.

ETAP 4

Pstrąg z ciecierzycą
Ryby dodatkowo nacinamy, a w miejsca nacięć wkładamy ser i pomidor

Wierzch ryb nacinamy w kilku miejscach. W nacięcia wkładamy po słupku sera i paseczku pomidora. Ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ich wierzch smarujemy olejem spod pomidorów i posypujemy natką pietruszki.
Ryby przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C. Podajemy na ciepło.