motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Pstrąg z czosnkiem i masłem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pstrąg z piekarnika z czosnkiem i masłem

Pstrąg z czosnkiem i masłem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg z czosnkiem i masłem

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg z czosnkiem i masłem
Pstrągi myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy solą, oprószamy pieprzem. Każdą rybkę nakłuwamy w czterech miejscach z dwóch stron. Do każdego nakłucia dajemy 1/2 ząbka czosnku a do środka rybki niecałą łyżeczkę masła. Resztą masła nacieramy rybki z dwóch stron i skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny. Każdą rybkę z osobna zawijamy w folię aluminiową i dajemy na 2 godziny do lodówki. Następnie dajemy do nagrzanego piekarnika do temp. 190 stopni i pieczemy. Pod koniec pieczenia rozrywamy folię, aby rybka się zarumieniła. Podajemy z plasterkiem cytryny.
Pstrąg z czosnkiem i masłem
Etap 1 Pstrąga nacieramy solą i oprószamy pieprzem
Pstrąg z czosnkiem i masłem
Etap 2 Nakłuwamy rybkę i dajemy po 1/2 ząbka czosnku
Pstrąg z czosnkiem i masłem
Etap 3 Nacieramy masłem i skrapiamy sokiem z cytryny. Zawijamy w folię
Pstrąg z czosnkiem i masłem
Etap 4 Pod koniec pieczenia rozrywamy folię

Tagi:

pstrąg